Primair hyperaldosteronisme

Bij een primair hyperaldosteronisme wordt er in de bijnieren teveel van het hormoon aldosteron gemaakt. Het aldosteron heeft invloed op de water- en zouthuishouding in het lichaam. Bij een te hoog gehalte aan aldosteron kan er een verhoogde bloeddruk en een laag gehalte aan kaliumzout in het lichaam ontstaan.

Trude, 58 jaar
Ze werkt als personeelsfunctionaris bij een verzekeringsmaatschappij. Ze houdt van haar werk en van haar collega’s. Ze maakt lange werkdagen met de laatste tijd veel personeelwisselingen vanwege een reorganisatie. De laatste tijd heeft ze last van hoofdpijn en ze voelt zich niet helemaal top. Zou het de overgang zijn? Is het haar werk?
Infographic
Wat is primair hyper-aldosteronisme?
Mini-docu over primair hyper-aldosteronisme
Mini-docu over diagnostische vertraging
Infographic
Wat is primair hyper-aldosteronisme?
Mini-docu over primair hyper-aldosteronisme
Mini-docu over diagnostische vertraging
FAQ primair-hyperaldosteronisme

Na een succesvolle operatie aan een eenzijdig adenoom daalt de aldosteron naar normaal en stijgt het kalium terug naar normaal, zonder dat je daar dan in de toekomst nog medicijnen of kaliumdrank voor hoeft te gebruiken. De schade die bij PHA ontstaat aan hart en bloedvaten wordt vrijwel zeker niet alleen door de hoge bloeddruk veroorzaakt maar ook door het aldosteron zelf. Medicijnen zoals spironolacton of eplerenon remmen wel die directe invloed maar worden niet altijd voldoende gedoseerd of geven bijwerkingen.

Nee helaas. De hoge bloeddruk zelf blijft bij ruim de helft van de patiënten bestaan, ook als de aldosteronwaarde weer normaal is. De behandeling van de bloeddruk is wel veel eenvoudiger. Daarvoor is dan geen spironolacton meer nodig, patiënten kunnen dan “gewone” bloeddrukverlagers gebruiken die vaak makkelijker te verdragen zijn.

Nee, het gebruik van spironolacton kan worden gestaakt als de operatie succesvol is. Er kan geswitcht worden naar ‘normale’ bloeddrukverlagende middelen.

In 10% van de gevallen daalt de aldosteron niet en kan het zijn dat ook de overgebleven bijnier nog steeds teveel aldosteron produceert. De diagnostiek is dan blijkbaar toch niet juist geweest, en ja dat komt voor. Die patiënten zullen dan wel spironolacton moeten gebruiken. Er is geen alternatief, immers als ze niet worden geopereerd is dat gebruik van spironolacton natuurlijk ook noodzaak (en wel levenslang!).

ja, na een geslaagde operatie verbetert de kwaliteit van leven. Geslaagd wil zeggen, dat het adenoom met succes is verwijderd. Dit is misschien wel het belangrijkste argument om altijd te streven naar een operatie als er sprake is van een adenoom.

Er zijn twee hoofdvormen van PHA: een adenoom (gezwel) op een van de bijnieren of beide bijnieren zijn gezwollen (hyperplasie, ofwel talloze micro adenomen). Deze vormen worden vaak kortweg aangeduid met enkelzijdig of dubbelzijdig PHA. Eigenlijk is de ziekte van Conn de eerste vorm die werd ontdekt, die met enkelzijdig adenoom. Er zijn ook nog zeldzamer vormen, zoals een niet goedaardig gezwel of familiair gebonden PHA.

De dubbelzijdige vorm van PHA komt vaker voor (ongeveer 2/3 of 1/3).

Dubbelzijdig PHA kan alleen behandeld worden met medicijnen, levenslang. De belangrijkste medicijnen daarbij zijn spironolacton of Eplerenon. Spironolacton is het middel van eerst keus maar gaat regelmatig gepaard met bijwerkingen. Eplerenon geeft minder bijwerkingen maar is ook minder krachtig waardoor de dosis en dus de bijwerkingen ook weer toenemen.

Er zijn familiaire vormen van PHA maar deze zijn vrij zeldzaam (enkele procenten) .

Ja dat moet u blijven gebruiken eventueel aangevuld met andere bloeddruk verlagende medicijnen.

In het eerste kwartaal van 2018 is er een groot onderzoek gepubliceerd door een aantal artsen uit het Radboudumc. Uit dit artikel blijkt dat de kwaliteit van leven verbetert na start van spironolacton of eplerenon. Helaas blijft de kwaliteit van leven gemiddeld minder dan bij mensen zonder PHA. Daarnaast worden ook vaak depressie en angststoornissen (naast andere psychische problemen) gemeld.

Het onderzoek is gepubliceerd in The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, Volume 103, Issue 1, 1 January 2018, Pages 16–24 voor diegene die het artikel over dit onderzoek wil opzoeken.

Load More

Sluit Menu
×

Winkelmand

Corona-virus en bijnieraandoeningen

Nederland is in de ban van het corona-virus.

Leden van de Hypofyse Stichting, de Bijniervereniging NVACP en BijnierNET hebben op 19-03-2020 onderstaande mailing ontvangen. Deze brief is in overleg met de endocrinologen geschreven.

Mensen die afhankelijk zijn van cortisol medicatie (bijv. hydrocortison / cortisonacetaat / plenadren etc.) hebben stressinstructies gehad van hun behandelend arts of de verpleegkundig specialist. Deze instructies over “hoe om te gaan met stress” zijn belangrijk en moet je in deze tijd van onrust goed toepassen! Zorg dat je weet wat de adviezen in het stressschema zeggen.
Je kunt dan zelf goed voor je lichaam en geest zorgen. Zelfmanagement wordt dit genoemd.

Deze drie organisaties bieden hulp aan via de websites: www.bijniervereniging-nvacp.nl, www.hypofyse.nl/ en www.bijniernet.nl en via de telefoonteams en de social media. Lees  de informatie nogmaals zorgvuldig door en handel zoals aangegeven. De telefoonnummers vindt u op de websites. Daarnaast vindt u ook belangrijke informatie op www.thuisarts.nl.

Er is een overzicht gemaakt van veel gestelde vragen en de antwoorden op die vragen, waarschijnlijk staat uw vraag er ook bij. Daarnaast staat er ook nog aanvullende informatie op de website. U vindt informatie op www.hypofyse.nl  , www.bijniervereniging-nvacp.nl of www.BijnierNET.nl .
Omdat de situatie iedere dag kan veranderen, kunnen de adviezen ook wijzigen. Raadpleeg daarom geregeld de diverse websites of de informatie die op u van toepassing is, is gewijzigd.

Lees voor uw juiste ontspanning ook deze pagina.

Patiënten die goed zijn ingesteld, zijn niet meer of minder kwetsbaar dan gezonde Nederlanders, Lees daarom ook de adviezen die vermeld staan op www.thuisarts.nl..

U hoeft dus niet in quarantaine, maar u moet net als andere mensen in Nederland wel opletten en directe contacten met anderen vermijden, geen handen geven, omhelzen enzovoorts nu even niet. Feestjes en koffiedrinken bij de buren doe dat nu niet. De winst is nu nog te halen, zorg dat je niet ziek wordt.

Let op bij klachten! Volg dan direct de stressinstructies op en ga niet bellen met uw huisarts of specialist en ga zeker niet zonder contact met uw arts naar het ziekenhuis. Door alleen te bellen als het echt niet anders kan, dan houden we de zorg zo goed mogelijk toegankelijk voor iedereen die zorg nodig heeft. Hoe spijtig ook, de bereikbaarheid van de ziekenhuizen is even niet altijd gegarandeerd.

De artsen zijn op dit moment hard aan het werk om alle zorgvragen die op hen afkomen te behandelen. Het verzoek is zo min mogelijk telefonisch contact te zoeken over de toepassing van de stressinstructies. Volg eerst alle bekende adviezen op, u kunt het immers zelf!

Met vriendelijke groeten,

Nederlandse Hypofyse Stichting, Johan de Graaf
Bijniervereniging-NVACP, Bas van den Berg
BijnierNET, Johan G. Beun
Met dank aan de ondersteuning van Gerlof Valk en Michiel Kerstens (endocrinologen)

Coronavirus

COVID-19

Coronavirus

COVID-19