Veroorzaker bijnierhypertensie gevonden

WORD LID

Bij het Lidmaatschap:

  • Bijniermagazine
  • Welkomstpakket
  • Forum
  • Lotgenoten contact dagen
  • Medisch congres

Voor maar € 37,50 per jaar

Publicatiedatum: 20 augustus 2013

Onderzoekers hebben een nieuw gen ontdekt dat bijnierhypertensie veroorzaakt. 

Dit gen blijkt vooral voor te komen in kleine bijnieradenomen bij wat oudere mannen. Verwijdering van de bijnier leidt vaak tot genezing van de ziekte, zo meldt het UMC St Radboud.

Een internationaal consortium met onderzoekers van het UMC St Radboud heeft een nieuwe DNA-mutatie ontdekt in bijnieradenomen. Het is de vierde mutatie die bij PHA-patiënten (primair hyperaldosteronisme) hoge bloeddruk (hypertensie) veroorzaakt en daarmee de kans op hart- en vaatziekten sterk vergroot.
 
“Hoewel PHA de meest voorkomende bijnieraandoening is, wordt ze nog altijd slecht herkend door artsen”, zegt internist Jaap Deinum van het Radboud Bijnier Centrum.

Hoge bloeddruk

“Vijf tot tien procent van alle patiënten met hoge bloeddruk heeft waarschijnlijk PHA en bij de helft van hen wordt de aandoening veroorzaakt door een bijnieradenoom. Verwijdering van de bijnier geeft een sterke verbetering van de bloeddruk en leidt vaak zelfs tot genezing. Dit kan levenslange behandeling met medicijnen voor een te hoge bloeddruk voorkomen. Mede daarom is een goede en snelle diagnose belangrijk.”

Bron: nu.nl