Bijnier magazine

De Bijnier is het verenigingsblad van de Bijniervereniging NVACP met informatie over de verschillende bijnieraandoeningen. Daarnaast informeren wij u over belangrijke wijzigingen in de zorg, wetgeving en (arbeids)verzekeringen. Regelmatig worden er ervaringsverhalen van leden gepubliceerd. Het Bijnier-magazine verschijnt 4 keer per jaar. De vier voorgaande Bijnier magazines zijn online te lezen voor leden.

Uitgelichte artikelen Bijniermagazine nr 59

 • Inhoudshoudsopgave nummer 49 t/m 59 Bijniermagazine
   
 • Jaarverslag 2019 Bijniervereniging NVACP.
 • Rechten en plichten in de complexe wereld van de zorg, deel 4.
 • Onderzoek naar langetermijnresultaten na bijnierverwijdering middels kijkoperatie.
 • Verslag “Nieuwe ledendag” te Utrecht.
 • Verslag vrijwilligersdag 23 november 2019.
 • Lotgenotencontact Brugge (België) 7 december 2019

Ontvang het Bijnier magazine

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in de zorg voor mensen met een bijnieraandoening?

Verschijning in:

April
Juni
September
December

Online lezen bijniermagazine

Leden van de bijniervereniging-nvacp kunnen het bijniermagazine online lezen. gebruik hiervoor uw Gebruikersgegevens van het forum.

Kennismaken?

Als u een los nummer van de Bijnier (extra) wilt ontvangen dan kunt u deze in de winkel bestellen. Het magazine kost €8,95 per stuk inclusief verzendkosten

Ervaringsverhaal

Ervaringsverhalen helpen patiënten om een beter beeld te krijgen hoe anderen met een bijnieraandoening hun leven vormgeven.

Nieuwe ervaringsverhalen zijn altijd welkom!

“Als ik even iets mag zeggen …”

Het kan altijd beter. Ook het Bijnier magazine kan altijd beter. Laat ons weten wat u graag anders wilt zien.

Redactie

De redactie van de Bijnier bestaat uit:

 • Wendy van den Broek – de Bruijn
 • Josee Mentens
 • Alice Doek
 • Alma Leistra

redactie@nvacp.nl

Bijnier 48

o.a. met

Onze margo in de margriet.
Op reis en dan?
Werken in de cloud
Lezen

Bijnier 49

o.a. met

150 jaar behandeling van de ziekte van Addison.
Office 365 en the cloud
Even voorstellen stichting MEO
Lezen

Bijnier 50

o.a. met

Bij werkingen van uw medicatie melden!
Afscheid
Afsprakenlijst
Lezen
Sluit Menu
×

Winkelmand

Corona-virus en bijnieraandoeningen

Nederland is in de ban van het corona-virus.

Leden van de Hypofyse Stichting, de Bijniervereniging NVACP en BijnierNET hebben op 19-03-2020 onderstaande mailing ontvangen. Deze brief is in overleg met de endocrinologen geschreven.

Mensen die afhankelijk zijn van cortisol medicatie (bijv. hydrocortison / cortisonacetaat / plenadren etc.) hebben stressinstructies gehad van hun behandelend arts of de verpleegkundig specialist. Deze instructies over “hoe om te gaan met stress” zijn belangrijk en moet je in deze tijd van onrust goed toepassen! Zorg dat je weet wat de adviezen in het stressschema zeggen.
Je kunt dan zelf goed voor je lichaam en geest zorgen. Zelfmanagement wordt dit genoemd.

Deze drie organisaties bieden hulp aan via de websites: www.bijniervereniging-nvacp.nl, www.hypofyse.nl/ en www.bijniernet.nl en via de telefoonteams en de social media. Lees  de informatie nogmaals zorgvuldig door en handel zoals aangegeven. De telefoonnummers vindt u op de websites. Daarnaast vindt u ook belangrijke informatie op www.thuisarts.nl.

Er is een overzicht gemaakt van veel gestelde vragen en de antwoorden op die vragen, waarschijnlijk staat uw vraag er ook bij. Daarnaast staat er ook nog aanvullende informatie op de website. U vindt informatie op www.hypofyse.nl  , www.bijniervereniging-nvacp.nl of www.BijnierNET.nl .
Omdat de situatie iedere dag kan veranderen, kunnen de adviezen ook wijzigen. Raadpleeg daarom geregeld de diverse websites of de informatie die op u van toepassing is, is gewijzigd.

Lees voor uw juiste ontspanning ook deze pagina.

Patiënten die goed zijn ingesteld, zijn niet meer of minder kwetsbaar dan gezonde Nederlanders, Lees daarom ook de adviezen die vermeld staan op www.thuisarts.nl..

U hoeft dus niet in quarantaine, maar u moet net als andere mensen in Nederland wel opletten en directe contacten met anderen vermijden, geen handen geven, omhelzen enzovoorts nu even niet. Feestjes en koffiedrinken bij de buren doe dat nu niet. De winst is nu nog te halen, zorg dat je niet ziek wordt.

Let op bij klachten! Volg dan direct de stressinstructies op en ga niet bellen met uw huisarts of specialist en ga zeker niet zonder contact met uw arts naar het ziekenhuis. Door alleen te bellen als het echt niet anders kan, dan houden we de zorg zo goed mogelijk toegankelijk voor iedereen die zorg nodig heeft. Hoe spijtig ook, de bereikbaarheid van de ziekenhuizen is even niet altijd gegarandeerd.

De artsen zijn op dit moment hard aan het werk om alle zorgvragen die op hen afkomen te behandelen. Het verzoek is zo min mogelijk telefonisch contact te zoeken over de toepassing van de stressinstructies. Volg eerst alle bekende adviezen op, u kunt het immers zelf!

Met vriendelijke groeten,

Nederlandse Hypofyse Stichting, Johan de Graaf
Bijniervereniging-NVACP, Bas van den Berg
BijnierNET, Johan G. Beun
Met dank aan de ondersteuning van Gerlof Valk en Michiel Kerstens (endocrinologen)

Coronavirus

COVID-19

Coronavirus

COVID-19