België

Welkom 

Welkom op de pagina van de Vlaamse Bijniervereniging. Hier kan je terecht voor informatie rond de verschillende aandoeningen en hun behandeling, maar ook voor contact met lotgenoten.

Als vereniging willen we ijveren voor een betere ondersteuning en behandeling van mensen met een  bijnieraandoening en dit door lotgenoten samen te brengen, te informeren en te vertegenwoordigen waar nodig. 

Over ons  

De Vlaamse Bijniervereniging is ontstaan uit de Nederlandse NVACP. Deze vereniging kreeg te maken met een stijgende vraag om lotgenotencontact en informatie van zowel Vlaamse patiënten als zorgverleners. Zij hebben begin 2019 de verschillende personen die op verschillende manieren actief waren met elkaar in contact gebracht en het was snel duidelijk dat er een grote motivatie was om een nieuwe werking voor de Vlaamse patiënten uit te bouwen. 

Lid worden

Bijnieraandoeningen zijn zeldzame aandoeningen. Om verbeteringen in de gezondheidszorg voor deze groep mensen te kunnen realiseren is het belangrijk de handen ineen te slaan. Samen zijn we sterker. Leden blijven via het Bijnier Magazine op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en bijeenkomsten. De jaarlijkse bijdrage voor 2019 bedraagt 37.50 EUR. Via het inschrijvingsformulier kan je je gegevens overmaken aan de moedervereniging NVACP. 

Online lotgenotencontact 

In onze facebookgroep kan je in een besloten omgeving in contact komen met lotgenoten en ervaringen uitwisselen. 

Contact 

Vlaamse Bijniervereniging

Adreslijn 1 

Adreslijn 2 

T: 0486 000 000 

E: belgie@nvacp.nl  

Deze pagina is in aanbouw.

Voor meer informatie over bijnieraandoeningen kan u doorklikken naar de betreffende pagina bijnieraandoeningen van de overkoepelende vereniging NVACP. 

Sluit Menu
×

Winkelmand

Corona-virus en bijnieraandoeningen

Nederland is in de ban van het corona-virus.

Leden van de Hypofyse Stichting, de Bijniervereniging NVACP en BijnierNET hebben op 19-03-2020 onderstaande mailing ontvangen. Deze brief is in overleg met de endocrinologen geschreven.

Mensen die afhankelijk zijn van cortisol medicatie (bijv. hydrocortison / cortisonacetaat / plenadren etc.) hebben stressinstructies gehad van hun behandelend arts of de verpleegkundig specialist. Deze instructies over “hoe om te gaan met stress” zijn belangrijk en moet je in deze tijd van onrust goed toepassen! Zorg dat je weet wat de adviezen in het stressschema zeggen.
Je kunt dan zelf goed voor je lichaam en geest zorgen. Zelfmanagement wordt dit genoemd.

Deze drie organisaties bieden hulp aan via de websites: www.bijniervereniging-nvacp.nl, www.hypofyse.nl/ en www.bijniernet.nl en via de telefoonteams en de social media. Lees  de informatie nogmaals zorgvuldig door en handel zoals aangegeven. De telefoonnummers vindt u op de websites. Daarnaast vindt u ook belangrijke informatie op www.thuisarts.nl.

Er is een overzicht gemaakt van veel gestelde vragen en de antwoorden op die vragen, waarschijnlijk staat uw vraag er ook bij. Daarnaast staat er ook nog aanvullende informatie op de website. U vindt informatie op www.hypofyse.nl  , www.bijniervereniging-nvacp.nl of www.BijnierNET.nl .
Omdat de situatie iedere dag kan veranderen, kunnen de adviezen ook wijzigen. Raadpleeg daarom geregeld de diverse websites of de informatie die op u van toepassing is, is gewijzigd.

Lees voor uw juiste ontspanning ook deze pagina.

Patiënten die goed zijn ingesteld, zijn niet meer of minder kwetsbaar dan gezonde Nederlanders, Lees daarom ook de adviezen die vermeld staan op www.thuisarts.nl..

U hoeft dus niet in quarantaine, maar u moet net als andere mensen in Nederland wel opletten en directe contacten met anderen vermijden, geen handen geven, omhelzen enzovoorts nu even niet. Feestjes en koffiedrinken bij de buren doe dat nu niet. De winst is nu nog te halen, zorg dat je niet ziek wordt.

Let op bij klachten! Volg dan direct de stressinstructies op en ga niet bellen met uw huisarts of specialist en ga zeker niet zonder contact met uw arts naar het ziekenhuis. Door alleen te bellen als het echt niet anders kan, dan houden we de zorg zo goed mogelijk toegankelijk voor iedereen die zorg nodig heeft. Hoe spijtig ook, de bereikbaarheid van de ziekenhuizen is even niet altijd gegarandeerd.

De artsen zijn op dit moment hard aan het werk om alle zorgvragen die op hen afkomen te behandelen. Het verzoek is zo min mogelijk telefonisch contact te zoeken over de toepassing van de stressinstructies. Volg eerst alle bekende adviezen op, u kunt het immers zelf!

Met vriendelijke groeten,

Nederlandse Hypofyse Stichting, Johan de Graaf
Bijniervereniging-NVACP, Bas van den Berg
BijnierNET, Johan G. Beun
Met dank aan de ondersteuning van Gerlof Valk en Michiel Kerstens (endocrinologen)

Coronavirus

COVID-19

Coronavirus

COVID-19