Publicatiedatum: 10 maart 2024
Nederlandse gezondheidsinstanties moeten steeds vaker in actie komen om te voorkomen dat patiënten zonder geschikte medicijnen komen te zitten. Wij vroegen wat jullie wilden weten over het halen van medicijnen in het buitenland.
Hoogleraar gezondheidseconomie Marcel Canoy van de Vrije Universiteit Amsterdam en hoogleraar Farmacie en Internationaal Gezondheidsbeleid aan de Universiteit Utrecht Aukje Mantel-Teeuwisse beantwoorden jullie vragen.
Hoe vaak gebeurt het nu dat medicijnen uit het buitenland moeten worden gehaald?
“Steeds vaker moeten we onze medicijnen uit het buitenland halen”, ziet Canoy. In 2023 gaf de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd 140 keer toestemming om voor 46 verschillende geneesmiddelen alternatieven uit het buitenland te importeren. Voor dertig van deze medicijnen ontstond het tekort in datzelfde jaar, terwijl in andere gevallen de toestemming werd verlengd om tekorten uit 2022 of 2021 op te vangen.
Volgens Canoy is het idee om goedkopere grondstoffen te halen uit landen als China en India op het eerste gezicht slim om geld te besparen, maar brengt het ook risico’s met zich mee. “We zijn doorgeslagen in het optimaliseren van de keten”, zegt hij. “Net als met het gas van Poetin lijkt alles prima zolang het goed gaat. Maar als er kinken in de kabel komen door bijvoorbeeld corona of politieke redenen, ontstaat er schaarste en worden bepaalde medicijnen trager geleverd.”
Een ander aspect dat bijdraagt aan het probleem is het preferentiebeleid, volgens Canoy. Dit beleid dwingt apothekers en huisartsen om, bij gelijke keuzes, het goedkoopste medicijn voor te schrijven. “Het zorgt ervoor dat op medicijnen waar geen patent meer opzit, de marges wel erg smal worden. Als er dan schaarste ontstaat, staat Nederland niet meer vooraan. Hoewel het fijn is dat sommige medicijnen hier goedkoop zijn, kan dit wel een probleem veroorzaken.”
Bron: 1 Vandaag