Het is crisis en wel op vele fronten. De zorg staat onder druk, waaronder de zorg bij de huisartsen en huisartsenposten. Het is niet eenvoudig om bij een dreigende bijniercrisis de juiste aandacht te krijgen. Zo blijkt maar weer, uit dit voorbeeld. Via facebook zijn verschillende verhalen gedeeld, zo ook afgelopen weekend. Patiënten die van alles hebben geregeld ‘voor het geval dat…’, komen toch in een penibele situatie terecht. Bijvoorbeeld omdat ze alleen thuis zijn en ziek worden. Dan blijkt de familie niet bereikbaar. Met de zakkende hoeveelheid cortisol door het overgeven en/of de diarree, lukt het niet meer de HAP te overtuigen dat je een bijniercrisis hebt en géén Corona-infectie. De paniek is dan compleet.
Gelukkig zijn er dan lotgenoten die je advies geven en daadwerkelijk helpen zodat alles toch goed kan aflopen. Lang leve de Facebook-groep, waardoor het contact ontstond! Uiteindelijk bracht de waarnemend huisarts na enige druk toch een bezoek aan huis en zette vervolgens de juiste stappen.
Deze situatie is een voorbeeld van lotgenotencontact 2.0 in tijden crisis.
Na het lezen van deze ervaring kan ik het niet laten om te benadrukken dat het zelf leren injecteren van een noodinjectie je leven kan redden. En als je het al eens geleerd hebt, zorg dan dat je de kennis weer opfrist. Dat is een hele stap. Vergis je niet, voordat ik de eerste keer een noodinjectie bij mijzelf inspoot gierden de zenuwen ook door mijn keel. Dat is dus een normale reactie!
Bron: BijnierNET / Alida Noordzij