Onbereikbare huisartsenpraktijken in Den Haag: ‘Patiënten gaan op zoek naar andere vorm van zorg’

Publicatiedatum: november 2023

Patiënten die voor een dichte deur staan of hun medicijnen niet op tijd kunnen bestellen. Onbereikbare praktijken en vrijwel nooit de vertrouwde huisarts treffen. De huisartsenzorg staat onder druk, door een tekort aan huisartsen en de opkomst van commerciële investeerders. ,,Een onwenselijke situatie. We moeten er alles aan doen onze huisartsenzorg te behouden.”

Heel moeilijk bereikbaar of zelfs helemaal niemand aan de telefoon kunnen krijgen. Daar liepen Sjaak* en zijn vrouw tegenaan, toen zij medicatie wilden bijbestellen. Voorheen ging dat heel gemakkelijk online, maar sinds de overname van de huisartsenpraktijk aan de Haagse Esperantostraat door Co-Med lukte dat niet. ,,De administratie klopte niet”, vat Sjaak het samen.

Co-Med nam eerder dit jaar in Den Haag twee praktijken over, eentje aan de Esperantostraat in het Energiekwartier en een aan de Bordewijklaan, aan de andere kant van de stad in Mariahoeve. En dat ging niet goed. Ook bij huisartsengroep Hadoks en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd kwamen klachten binnen. Sjaak probeerde deze zomer lange tijd contact te leggen met de praktijk om de medicijnen alsnog te krijgen. ,,Maar om 09.00 uur ’s ochtends kreeg je dan al een bandje dat ze tussen de middag lunchpauze hadden.” Uiteindelijk lukte het om de pillen alsnog te bemachtigen, na een belletje naar het hoofdkantoor van Co-Med in Amsterdam.

Bron: Algemeen Dagblad