Met de Ziektelastmeter zien patiënt en zorgverlener samen wat er scheelt

WORD LID

Bij het Lidmaatschap:

  • Bijniermagazine
  • Welkomstpakket
  • Forum
  • Lotgenoten contact dagen
  • Medisch congres

Voor maar € 37,50 per jaar

Publicatiedatum: 21 september 2023

De Ziektelastmeter brengt de leefwereld van de patiënt naar de spreekkamer en maakt via beeld de specialist en de patiënt bewuster van de aandoening. “De patiënt wordt zich meer bewust van hoe hij of zij met de aandoening omgaat. Als je keer op keer dat ballonnetje dat het roken verbeeldt rood ziet kleuren, ga je toch bij jezelf nadenken: moet ik daar niet eens iets mee.”

Zeven jaar geleden kreeg Hans Berkel twee keer kort op elkaar een hartstilstand. Dankzij reanimatie leeft hij nog. Hij werd hartpatiënt en kreeg een chronische aandoening. Hij kreeg erg last van vermoeidheid. Dat heeft te maken met je hartfalen, zei zijn cardioloog. ‘”Het is niet anders.” Berkel bleef de vermoeidheid benoemen en uiteindelijk werd hij doorverwezen naar de longarts die ontdekte dat Hans naast zijn hartfalen ook een beperkte longinhoud heeft en apneu. Die vermoeidheid hing daarmee samen.

Zoektocht

Het was een zoektocht die jaren duurde. Hij neemt het zijn cardioloog niet kwalijk. “Hij is heel begaan met me, maar hij is specialist op zijn eigen vakgebied. Dat is nou eenmaal zo met specialisten. Ze kijken niet verder dan wat zij zelf in beeld kunnen brengen. Pas toen die vermoeidheid bleef aanhouden werd ik doorverwezen.”

Bron: Qruxx