Hoeveel en hoelang moet je dagelijks bewegen?

WORD LID

Bij het Lidmaatschap:

  • Bijniermagazine
  • Welkomstpakket
  • Forum
  • Lotgenoten contact dagen
  • Medisch congres

Voor maar € 37,50 per jaar

Publicatiedatum: 20 februari 2024

Iedereen weet dat het belangrijk is om te bewegen, maar ongeveer 45 procent van de Nederlandse bevolking sport niet wekelijks. Wat zit daarachter? En welke groep is te weinig actief? Wetenschapper Remco van der Doel geeft antwoorden bij Spraakmakers.

“Het is inderdaad een groot probleem”, zegt Van der Doel over de niet-actieve Nederlanders. Maar wie behoort er tot die 45 procent? “Mensen met een beperking, lager inkomen en ouderen sporten het minst”, verklaart de wetenschapper van het Mulier Instituut. Slecht 10 procent van die groep sport wekelijks. “Het is belangrijk om deze mensen actief te krijgen.”

Twee keer vaker

Daarentegen is er een andere groep die wél veel beweegt: hoogopgeleide, jonge mensen. “Hoogopgeleiden sporten ongeveer twee keer vaker dan lager opgeleiden, ongeacht hun herkomst”, zegt Van der Doel. “Er is bezorgdheid over het lage percentage ouderen en mensen met een laag inkomen dat sport”, voegt de wetenschapper toe. Welke beweegrichtlijnen moeten we aanhouden? “Minimaal een half uur per dag matig intensief bewegen.”

Bron: NPO Radio 1