Anders kijken naar het feochromocytoom en paraganglioom

WORD LID

Bij het Lidmaatschap:

  • Bijniermagazine
  • Welkomstpakket
  • Forum
  • Lotgenoten contact dagen
  • Medisch congres

Voor maar € 37,50 per jaar

Publicatiedatum: 17 mei 2024

Feochromocytomen, ook wel bekend als bijniermergtumoren, zijn misschien niet zo bekend bij het grote publiek, maar ze zijn toch heel belangrijk. Waarom? Omdat ze te veel stresshormonen produceren, wat ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken (onder andere aan het hart en de bloedvaten).

Het promotieonderzoek begon met het verzamelen van nauwkeurige gegevens over hoe vaak deze tumoren nu echt voorkomen. Tot voor kort waren betrouwbare gegevens hierover namelijk niet bekend. Wat bleek? Het voorkomen van feochromocytomen is de laatste twintig jaar aanzienlijk toegenomen (verdubbeld), maar is nog steeds zeldzaam met een voorkomen van 40-130 nieuwe patiënten per jaar in Nederland. Bij de diagnose worden de tumoren gemiddeld steeds kleiner en worden ze vaker ontdekt op oudere leeftijd. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat het aantal CT- en MRI onderzoeken de laatste jaren is toegenomen en daarmee is de kans op het vinden van een bij toeval gevonden bijnierafwijking ook toegenomen.

Maar wat nu als ik je vertel dat de meeste van deze toevalsbevindingen in de bijnier eigenlijk helemaal geen reden tot zorg zijn? In wetenschappelijk onderzoek laten we namelijk zien dat het grootste deel van deze toevallig gevonden bijnierafwijkingen geen feochromocytoom zijn. Dat betekent dat bij veel van deze afwijkingen eigenlijk geen verder onderzoek naar de aanwezigheid van een feochromocytoom nodig is. Deze nieuwe aanpak bespaart niet alleen tijd en middelen voor onnodige onderzoeken, maar het zorgt er ook voor dat mensen zich minder zorgen hoeven te maken over iets wat waarschijnlijk helemaal geen bedreiging vormt voor hun gezondheid.

Bron: BijnierNET