Nieuw ontwikkelde, multidisciplinaire‘motorkapoverleg’ op de spoedeisende hulp, kan bijdragen aan betere diagnostiek en behandeling van de patiënt

WORD LID

Bij het Lidmaatschap:

  • Bijniermagazine
  • Welkomstpakket
  • Forum
  • Lotgenoten contact dagen
  • Medisch congres

Voor maar € 37,50 per jaar

Publicatiedatum: 10 mei 2024

Het Nivel ontwikkelde samen met Gelre ziekenhuizen een format voor het houden van het zogenoemde ‘motorkapoverleg’: een kort reflectiemoment tussen verpleegkundigen en artsen dat kan helpen meer overzicht te creëren en daarmee sneller te komen tot een juiste diagnose en behandeling van de patiënt. Het houden van zo’n ‘motorkapoverleg’ kan daarmee de patiëntveiligheid vergroten en de doorstroom van patiënten naar een afdeling in het ziekenhuis versoepelen.

Wanneer patiënten op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis komen, is niet altijd direct duidelijk wat er met hen aan de hand is. Daarom wordt uitgebreid onderzoek gedaan, waarbij nauw wordt samengewerkt tussen verpleegkundigen, artsen en ondersteunende afdelingen zoals de radiologie of het lab. Het kan voorkomen dat dit diagnostische proces anders loopt dan verwacht en er iets mis gaat, wat ernstige gevolgen kan hebben voor de patiënt en het ziekenhuis.

Het motorkapoverleg: een time-out in het diagnostisch proces op de spoedeisende hulp. Wanneer het diagnostisch proces niet loopt zoals verwacht, kan het zorgpersoneel een stopmoment of ‘time-out’ inlassen, zoals dat al standaard gebeurt voor operaties. Tijdens zo’n ‘motorkapoverleg’ kunnen verpleegkundigen en artsen gezamenlijk het verloop van het diagnostisch proces tot dan toe en de huidige situatie van de patiënt bespreken. Vervolgens maken ze een ad-hoc plan van aanpak om toch tijdig tot een juiste diagnose te komen. Zo worden problemen op tijd gesignaleerd en aangepakt, waarmee ernstige gevolgen voor de patiënt worden voorkomen. Het Nivel en de Gelre Ziekenhuizen hebben hiertoe een format ontwikkeld voor het houden van een dergelijk ‘motorkapoverleg’. Een beschrijving van dit format is als bijlage opgenomen in het rapport.

Bron: Academie Nieuwe Zorg