Publicatiedatum: 20 september 2019
Onze botten lijken ons op meer manieren te beschermen dan we dachten. Ze scheiden namelijk een hormoon uit dat onze vecht-of-vluchtreactie op gang kan brengen.
We zien botten vooral als dingen die ons lichaam ondersteunen en onze organen beschermen. Maar ons skelet doet meer. Geneticus Gerard Karsenty ontdekte samen met zijn collega’s dat botten een hormoon uitscheiden, genaamd osteocalcine, dat de vecht-of-vluchtreactie kan activeren.
Wanneer we worden bedreigd, gaan onze hartslag, ademhalingsfrequentie, bloeddruk, bloedsuikerwaarden en lichaamstemperatuur omhoog, zodat onze spieren paraat staan om te vechten of te vluchten. Die vecht-of-vluchtreactie wordt geregeld door directe zenuwbanen vanuit de hersenen en door hormonen uit de bijnier (zoals cortisol). Nu blijkt voor de eerste keer dat ook botten hier een rol in spelen.
Vossenurine
De wetenschappers stelden vast dat de bloedwaarde van osteocalcine snel toenam bij mensen die moesten spreken voor een publiek; voor de meesten een stressvolle gebeurtenis. Ook nam het osteocalcinegehalte toe bij muizen en ratten die de onderzoekers vasthielden, elektrische schokken toebrachten of blootstelden aan vossenurine. Aanvullende experimenten bij muizen lieten zien dat deze toename in osteocalcine de rust- en verteringsfuncties van het lichaam onderdrukten, zodat de vecht-of-vluchtreactie in gang gezet kon worden.
Bron: NewScientst