Langdurige ervaring voor een beter effect

WORD LID

Bij het Lidmaatschap:

  • Bijniermagazine
  • Welkomstpakket
  • Forum
  • Lotgenoten contact dagen
  • Medisch congres

Voor maar € 37,50 per jaar

Publicatiedatum: 19 januari 2024

Inleiding

Mensen met bijnierschorsinsufficiëntie gebruiken medicatie als substitutie voor het hormoon cortisol dat door het eigen lichaam niet meer of te weinig wordt gemaakt. Het is dus geen geneesmiddel om van een ziekte te genezen. Het medicijn wordt gebruikt om zoveel mogelijk de natuurlijke situatie na te bootsen. Dat luistert heel nauw, vanwege de smalle therapeutische breedte, en daarom zijn voor deze mensen hydrocortison-tabletten gemaakt met lage doseringen, zodat mensen kunnen finetunen op verschillende momenten over de dag. Dit finetunen doet de patiënt zelf door steeds beter naar het eigen lichaam te leren luisteren, de adviezen van de medisch specialist of de verpleegkundig specialist toe te passen en te begrijpen wat de uitwerking van de medicatie op het dagelijks leven is. Met andere worden: hoe constanter de situatie, hoe beter de patiënt de signalen van het lichaam kan begrijpen en zo nodig kan ingrijpen. Dus: hoe langer de patiënt ervaring kan opdoen, des te beter het effect.

BijnierNET krijgt vragen of verzoeken van mensen die medicatie ophalen bij de apotheek. Zij zoeken contact omdat de medicatie van een ander merk is, in een andere verpakking zit, een tablet is die groter of kleiner is, net een andere kleur heeft of bijv. niet wordt vergoed volgens de apotheker door de zorgverzekeraar.

Wat is er aan de hand?

Helaas, een eenvoudig en eenduidig antwoord ontbreekt. Het feit dat patiënten met bijnierschorsinsufficiëntie met andere medicijnen dan voorgeschreven, de apotheek verlaten kan vele oorzaken hebben. Aan sommige oorzaken is iets te doen door de patiënten, aan sommige is iets te doen door de voorschrijver of en zo ook door de apotheker. Soms komt het door keiharde financiële keuzes van de apotheek, de groothandel, zorgverzekeraar of de producent van de medicatie

Bron: BijnierNET