Publicatiedatum: 15 juli 2024
Door het tekort aan arbeidskrachten, de toenemende zorgvraag door vergrijzing en de hoge(re) kwaliteitseisen komen in diverse regio’s de medisch specialistische zorg en spoedeisende hulp (seh’s) van ziekenhuizen in de regio onder ernstige druk te staan. In sommige regio’s, zoals Limburg en Friesland, zijn deze ontwikkelingen actueel. In alle regio’s zijn ziekenhuizen, zorgverleners, gemeenten en zorgverzekeraars in gesprek om de zorg anders te organiseren.
Petra van Holst, directeur Zorgverzekeraars Nederland: ‘’Samen met de zorgpartijen hebben we in het Integraal Zorgakkoord goede afspraken gemaakt over een passende inrichting en de toegankelijkheid van de zorg. Ziekenhuizen en zorgverzekeraars willen allebei dat goede zorg ook in de toekomst beschikbaar blijft voor alle inwoners in de regio. Dat is waarom alle partijen met elkaar samenwerken in de regio. We zijn goed op weg, laten we ons daar op blijven focussen en samen met de lokale en landelijke bestuurders zoeken naar de juiste oplossingen.’’
In lokale en landelijke politiek in Den Haag zijn er voorstellen om met meer geld, bijvoorbeeld door een beschikbaarheidstoeslag toe te kennen, ziekenhuizen te ondersteunen, maar er zijn onvoldoende verpleegkundigen, artsen en ander personeel om de bewuste afdelingen of ziekenhuizen in stand te houden. De personeelsproblemen bij de ziekenhuizen zorgen ervoor dat ze dienstroosters moeilijk rond krijgen. De hogere volumenormen die bepalend zijn voor de kwaliteit van de zorg maken bepaalde ingrepen of behandelingen onmogelijk in (te) kleine ziekenhuizen.
Bron: Academie Nieuwe Zorg