‘Zorgverzekeraars nemen aanvullende maatregelen tegen tekorten’

WORD LID

Bij het Lidmaatschap:

  • Bijniermagazine
  • Welkomstpakket
  • Forum
  • Lotgenoten contact dagen
  • Medisch congres

Voor maar € 37,50 per jaar

Publicatiedatum: 7 oktober 2024

Het volume aan geneesmiddeltekorten is tussen 2021 en 2023 verdubbeld en ook preferente medicijnen laten tekorten zien. Om problemen te voorkomen willen zorgverzekeraars bij een dreigend tekort het preferentiebeleid eerder loslaten. Dat meldt Zorgverzekeraars Nederland, dat Gupta Strategists onderzoek heeft laten doen naar medicijntekorten.

Het onderzoek laat, volgens ZN, een verdubbeling zien tussen 2021 en 2023 van geneesmiddeltekorten gemeten in daily defined dose, de standaarddosering voor een volwassene per dag. Deze cijfers zijn gebaseerd op declaratiegegevens van zorgverzekeraars en de registratie van tekorten door de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK).

Verder blijkt uit het onderzoek dat geneesmiddeltekorten zich voordoen bij zowel preferente als niet-preferente middelen. Doordat 86% van alle generieke medicijnen valt binnen het preferentiedomein – alle groepen uitwisselbare geneesmiddelen waarop één of meerdere zorgverzekeraars preferentiebeleid voeren – is het volgens ZN “logisch” dat tekorten ook vaak in deze groep voorkomen. In 84% van deze medicijntekorten worden de tekorten opgevangen met een product met dezelfde werkzame stof, toedieningsvorm en dosis; 4% wordt opgevangen door dezelfde werkzame stof maar met een andere dosering of toedieningsvorm.

Bron: Pharmaceutisch Weekblad