Publicatiedatum: 12 mei 2023
Ziekenhuiszorg In Zutphen en Zoetermeer worden de afdeling verloskunde en de spoedeisende hulp afgeschaald. In de geest van centralisatie zal dat in de toekomst in meer ziekenhuizen gebeuren.
In de ambulancesluis van het Zutphense Gelre Ziekenhuis staat een ambulance met de knipperlichten aan, die zojuist een patiënt voor de spoedeisende hulp (SEH) heeft gebracht. Het is een van de weinige patiënten op die afdeling. Op deze woensdag in maart zijn de meeste bedden leeg.
Het aantal spoedpatiënten in Zutphen verschilt per dag sterk. Soms komen er vijftig binnen – soms slechts enkele. ’s Nachts komen er doorgaans drie gevallen binnen, met uitschieters van zeven of acht. Daar staat de hele nacht een team voor klaar – twee SEH-verpleegkundigen, een arts-assistent en een arts-assistent met oproepdienst. Ook specialisten van vrijwel alle afdelingen (zoals een neuroloog, cardioloog, chirurg) hebben oproepdienst.
Die lage aantallen patiënten zijn een van de redenen dat deze spoedeisende hulp in Zutphen na de zomer ‘s nachts slechts nog een ‘spoedplein’ zal zijn: alleen open voor relatief eenvoudige spoedgevallen, zoals een gebroken arm. Complexe gevallen – zwaardere ongelukken, bijvoorbeeld – gaan naar het grotere Gelre Ziekenhuis in Apeldoorn, zo’n twintig minuten met de ambulance vanaf Zutphen. Het beperkte aantal patiënten maakt het ongunstig om de afdeling als volledige spoedeisende hulp door te laten gaan: personeel dat er op dat moment werkt, kan niet elders worden ingezet of moet daar later voor compenseren, terwijl het ziekenhuis al met een tekort aan personeel zit.
Bron: NRC