Publicatiedatum: 3 mei 2024
De een krijgt lichte hoofdpijn van antibiotica, een ander krijgt er ondraaglijke spierpijn van. De ene patiënt heeft veel baat bij een ontstekingsremmer, de ander ervaart hevige hartkloppingen en slaapstoornissen. Hoe medicijnen uitwerken blijkt doorgaans pas in de praktijk. Door medicijnen veel preciezer voor te schrijven, worden veel nare effecten voorkomen. Voor wie slecht reageert op bepaalde geneesmiddelen, bieden twee onderzoeken hoop. Door rekening te houden met iemands DNA-profiel kunnen veel bijwerkingen worden voorkomen; en wie meerdere medicijnen tegelijk krijgt, kan van een dergelijke mix – de voorschrijfcascade – erg beroerd worden. Dat moet beter herkend worden.
Vergeet je je pillen niet? Ongeveer dertien miljoen mensen in Nederland (bron: SFK Stichting Farmaceutische Kengetallen, 2023) gebruiken voorgeschreven medicijnen om ziektes te bestrijden en klachten onder controle te houden: tegen een infectie, om de bloeddruk op peil te krijgen, om pijnen te dempen.
Dat er ook negatieve kanten aan medicijnen kleven, negeren we liever. Toch kunnen ze ernstige bijwerkingen geven. Je kunt er afhankelijk, of verslaafd door raken, mensen kunnen er blijvend lichamelijke en/of psychische schade door oplopen, en sommigen overlijden zelfs door medicijngebruik. Zes à zeven procent van de ziekenhuisopnames is het gevolg van het gebruik van geneesmiddelen.
Bron: Academie Nieuwe Zorg