Werkgever is verantwoordelijk bij verkeerd advies arts

WORD LID

Bij het Lidmaatschap:

  • Bijniermagazine
  • Welkomstpakket
  • Forum
  • Lotgenoten contact dagen
  • Medisch congres

Voor maar € 37,50 per jaar

Publicatiedatum: 19 december 2024

Een werkgever is verantwoordelijk voor de re-integratie van arbeidsongeschikte werknemers. Gaat hij de mist in door een verkeerd advies van de bedrijfsarts, dan kan UWV nog steeds een loonsanctie opleggen, zo oordeelt de Centrale Raad van Beroep.

De werkgever in deze zaak had een loonsanctie opgelegd gekregen. De reden hiervoor was dat de werkgever voor de re-integratie van een intercedente was uitgegaan van een onjuiste belastbaarheid van twee uur per dag. Volgens een UWV-arts was de werkneemster vier uur per dag belastbaar. Een arbeidsdeskundige beoordeelde de re-integratie-inspanningen van de werkgever als onvoldoende. De werkgever maakte daarna bezwaar bij UWV en stelde bij Rechtbank Zeeland-West-Brabant beroep in tegen het besluit, maar zonder succes. Uiteindelijk ging hij in hoger beroep bij de Centrale Raad van Beroep (hierna: de Raad), de hoogste bestuursrechter in het socialezekerheidsrecht.

Rechtbanken zagen ruimte voor nuance bij re-integratie

De werkgever stelde dat hij simpelweg het advies van de bedrijfsarts had opgevolgd en dat hij niet verantwoordelijk kon worden gehouden voor een vermeend verkeerd medisch advies. Hij verwees naar een aantal andere zaken waarin rechters een ‘redelijkheidstoets’ uitvoerden (artikel). Daarbij keken deze rechters of van de werkgever in redelijkheid geen twijfel aan het advies van de bedrijfsarts kon worden verwacht. Was er geen reden voor twijfel, dan ging een loonsanctie te ver.

Bron: Rendement Online