Publicatiedatum: 11 mei 2023
Mensen met een lage opleiding, een laag inkomen of een beroep uit een lagere klasse overlijden over het algemeen op jongere leeftijd en door andere oorzaken dan mensen met een hogere opleiding. Deze sociaal-economische ongelijkheid lijkt kenmerkend te zijn voor het moderne ziektepatroon. Daarin zijn degeneratieve aandoeningen de dominante doodsoorzaken. Tussen 1870 en 1880 hebben die ziekten de overhand gekregen, boven de voordien dominante infectieziekten.
Historicus Owen Lammertink (32) ontwart die ‘epidemiologische transitie’ in zijn proefschrift De opkomst van het moderne ziektepatroon? Doodsoorzaken, degeneratieve aandoeningen en sociale ongelijkheid in Amsterdam, 1854-1926. Hij promoveert op 12 mei aan de Radboud Universiteit, Nijmegen.
Hij kan daarbij gebruikmaken van een unieke set gegevens. Tussen 1854 en 1926 heeft het ‘Bureau voor Statistiek’ van alle overleden Amsterdammers niet alleen de doodsoorzaak genoteerd, maar ook andere gegevens, zoals geslacht en laatste woonadres. Zo is de Amsterdam ‘Cause-of-death Database’ tot stand gekomen. Zijn belangrijkste vondst: ‘de epidemiologische transitie’, lijkt voor de Amsterdamse bevolking van 20 jaar en ouder eerder voltooid te zijn dan andere onderzoekers voor Nederland als geheel hebben laten zien. Ook waren er duidelijke sociaal-economische gezondheidsverschillen in de hoofdstad aanwezig.
Bron: Medisch Contact