Publicatiedatum: 27 juli 2023
ING: ‘Aanpak ziekteverzuim onder personeel kan enorm verschil maken’
De wachtlijsten in de zorg zijn iets korter geworden, maar we zijn er nog niet vanaf. Volgens ING dreigen de wachttijden door het grote personeelstekort ‘chronisch’ te hoog te blijven. Maar als het lukt om het torenhoge ziekteverzuim terug te dringen, scheelt dat tienduizenden vacatures.
,,De gezondheidszorg komt steeds meer klem te zitten”, zegt Edse Dantuma, senior econoom gezondheidszorg bij ING. ,,Het aantal patiënten dat behandeld wordt in de ziekenhuizen zit weer op het niveau van voor corona, maar ze kunnen de groeiende vraag gewoon niet aan.”
Dat komt omdat er nog steeds behandelingen uitgevoerd moeten worden die tijdens de pandemie zijn uitgesteld. Bovendien groeit de bevolking en wordt de gemiddelde Nederlander steeds ouder en dus hulpbehoevender. Hierdoor dreigen de wachtlijsten volgens het ING-rapport de komende jaren ‘chronisch’ te worden.
De gemiddelde wachttijd voor een ziekenhuisbehandeling is op dit moment ruim acht weken. Voor urgente verpleegzorg varieert dat tussen de anderhalf en zes maanden, blijkt uit cijfers van zorgkoepel ActiZ. Bijna 190.000 mensen stonden op 1 april van dit jaar op de wachtlijst voor een plekje in een verpleeghuis. De overgrote meerderheid (93%) krijgt in de tussentijd overbruggingszorg thuis.
Bron: Academie Nieuwe Zorg