Vrouwen met medische klachten door huisarts met een kluitje in het riet gestuurd? Dit kunt u doen.

WORD LID

Bij het Lidmaatschap:

  • Bijniermagazine
  • Welkomstpakket
  • Forum
  • Lotgenoten contact dagen
  • Medisch congres

Voor maar € 37,50 per jaar

Publicatiedatum: 13 september 2024

‘Vrouwenkwaaltjes’, of: ‘Het zal wel tussen je oren zitten.’ Dat horen vrouwen met onduidelijke lichaamsklachten vaak bij de dokter. Uit onderzoek blijkt dat 70 tot 90 procent van alle onopgeloste gezondheidsklachten zich voordoet bij vrouwen. Bij mannen is er vaker én sneller een diagnose. Wat kunnen vrouwen doen om zich gehoord te voelen en een doorverwijzing te krijgen?

Hoe komt het dat medische klachten van vrouwen verkeerd of niet worden beoordeeld?

Vrouwen voelen zich vaak niet gehoord door de huisarts. Dit komt doordat de meeste medische kennis is opgedaan via het mannelijk lichaam. Tot aan de jaren 90 wordt er alleen getest en onderzocht op mannenlichamen. Dat is destijds de norm.

‘Bikinivisie’

Neuroloog professor Gisela Terwindt legt uit dat dit onder artsen ook wel de ‘bikinivisie’ wordt genoemd: het ouderwetse idee dat het mannen- en vrouwenlichaam, op hun geslachtsdelen na, compleet gelijk zijn aan elkaar.

Tegenwoordig weten artsen dat vrouwen- en mannenlichamen heel anders ziek worden. Dat ligt vaak aan de hormonen: bij vrouwen ontstaan gezondheidsklachten bij grote hormoonwisselingen zoals in de puberteit, zwangerschap of overgang. Hierdoor vertonen ze andere symptomen en reageren vrouwen anders op medicijnen dan mannen. Er is simpelweg nog te weinig onderzoek naar gedaan.

Bron: Meldpunt