Tweede Kamer stemt voor strategie vóór het verbeteren van zorg voor vrouwen

WORD LID

Bij het Lidmaatschap:

  • Bijniermagazine
  • Welkomstpakket
  • Forum
  • Lotgenoten contact dagen
  • Medisch congres

Voor maar € 37,50 per jaar

Publicatiedatum: 30 september 2024

De gezondheidszorg is te weinig ingesteld op vrouwen, waardoor zij vaak te lang met klachten blijven rondlopen. De Tweede Kamer wil daarom dat zorgminister Fleur Agema meer doet om de zorg voor vrouwen te verbeteren. Afgelopen week stemde de Kamer voor de Nationale Strategie Vrouwengezondheid. In De Nieuws BV spraken we met Emma Lok, directeur van WOMEN Inc. en VVD-Kamerlid Judith Tielen over deze motie.

Hoewel de motie is aangenomen, kent de strategie nog geen invulling. “Momenteel bestaan er verschillende initiatieven voor vrouwspecifieke aandoeningen, maar deze staan los van elkaar”, vertelt Tielen. “Minister Agema moet met één strategie komen die alle krachten van alle initiatieven bundelt en ambitie geeft.” Het belang bij een toename van kennis is enorm, zegt Lok: “Alle vrouwen krijgen gemiddeld in hun leven met één of twee aandoeningen te maken.”

Trage diagnoses

Deze vrouwspecifieke aandoeningen, zoals endometriose, bekkenbodemproblemen, menstruatieklachten, zwangerschap en de overgang, worden vaak niet tijdig herkend. Zelfs bij hart- en vaatziekten, waar zowel mannen als vrouwen mee te maken krijgen, uiten de symptomen zich anders bij vrouwen. “Het zijn allemaal ziekten waar we nog weinig van weten”, stelt Lok. Dit zorgt ervoor dat het moeilijk te herkennen is voor specialisten. “De gemiddelde tijd voor een endometriose-diagnose is bijvoorbeeld zeven tot tien jaar. Je kunt je het leed voorstellen wat daaraan voorafgaat en de behandeling moet dan nog beginnen.”

Bron: Radio 1