Stop met denken in groot, groter, grootst als het gaat over zorg en ziekenhuizen. Een fusie heeft nauwelijks effect op de kwaliteit van de zorg, betoogt Aad de Groot.
In De Gelderlander van 31 juli stelt hoogleraar Erik Buskens dat het een zegen kan zijn om een streekziekenhuis te sluiten. Buskens baseert zich op argumentatie die in het vorige decennium geleid heeft tot een ongebreidelde fusie- en concentratiedrift in de zorg. Zijn aanname is dat hoe vaker een
specialist een bepaalde behandeling uitvoert, des te vaardiger deze wordt en des te hoger de kwaliteit, het zogenoemde ‘volume criterium’. Buskens trekt hiervoor parallellen met supermarkten, het openbaar vervoer en zelfs het aantal vlieguren van onze koning.
Inmiddels is duidelijk dat op deze argumentatie veel is af te dingen. Uit internationaal onderzoek blijkt dat fusies en concentraties nauwelijks een effect hebben op de kwaliteit van de geleverde zorg. Slechts bij hoog complexe zorg is er sprake van kwaliteitsverbetering als een specialist vaker een bepaalde behandeling uitvoert. De zorg in een streekziekenhuis bestaat echter maar voor 10 tot 15 procent uit hoog complexe zorg. De overige zorg is basiszorg, waaronder ook de reguliere spoedzorg en geboortezorg vallen.
Bron: Academie Nieuwezorg