Ruim 1,6 miljoen patiënten geraakt door geneesmiddelentekort

WORD LID

Bij het Lidmaatschap:

  • Bijniermagazine
  • Welkomstpakket
  • Forum
  • Lotgenoten contact dagen
  • Medisch congres

Voor maar € 37,50 per jaar

Publicatiedatum: 22 mei 2024

Bijna een op de zeven Nederlandse patiënten is aangewezen op geïmporteerde medicijnen, omdat er in Nederland een tekort aan is. Experts maken zich ernstig zorgen, vooral om laatste redmiddelen.

De longen van COPD-patiënte Jeannette Vroegindewey (56) zijn permanent beschadigd, maar haar medicijn tegen benauwdheid is niet beschikbaar. Met een vervangend middel kan ze nu een maand vooruit. „Ik weet niet wanneer ik iets nieuws krijg, en of dat middel voor mij gaat werken”, vertelt ze. Na een aantal woorden is ze buiten adem. Haar zinnen sluit ze af met grote happen lucht.

Zo’n 930.000 mensen gebruiken medicijnen met één of beide luchtwegverwijders salbutamol en ipratropiumbromide. De stoffen bieden verlichting bij ernstige benauwdheid door astma en COPD. 580.000 patiënten zijn afhankelijk van toedieningsvormen met een beademingsapparaat of ‘puffer’, waar vernevelvloeistof of een aerosol in zit. En juist die zijn al bijna vijf maanden niet beschikbaar in Nederland.

De astmamiddelen zijn een voorbeeld van de enorme geneesmiddelentekorten waar Nederland mee worstelt. Donderdag is er in de Tweede Kamer een rondetafelgesprek over de beschikbaarheid van geneesmiddelen, als voorbereiding op een groter commissiedebat volgende week. Veel essentiële medicijnen zijn vrijwel standaard niet voorhanden.

Bron: NRC