Publicatiedatum: 27 november 2024
Nederland moet scherpe keuzes maken in de zorg om beter voorbereid te zijn op een gezonde toekomst. Bijvoorbeeld over het opnemen van medicijnen in het basispakket van de zorgverzekering. Ook zal klimaatverandering meer invloed hebben op de gezondheid. Dat concludeert het RIVM in het rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning.
De belangrijkste ontwikkeling voor de volksgezondheid blijft de vergrijzing omdat meer mensen gezond oud worden: de levensverwachting zal stijgen naar gemiddeld 86,5 jaar in 2050. Dat is bijna vijf jaar langer dan in 2022.
Tegelijkertijd neemt het aantal ouderen met gezondheidsproblemen zoals dementie sterk toe, net als het aantal mensen met een chronische ziekte. Hierdoor stijgt de zorgvraag verder, maar door toenemende personeelstekorten is niet alle zorg meer uitvoerbaar, aldus de nieuwe Volksgezondheid Toekomst Verkenning (VTV), waarin het RIVM de ontwikkelingen bespreekt in de volksgezondheid en zorg richting 2050. Deze verkenning verschijnt elke vier jaar.
Door de vergrijzing neemt ook de druk op mantelzorgers in de komende jaren toe. Zo zal het aantal 75-plussers dat mantelzorg nodig heeft tussen 2022 en 2050 meer dan verdubbelen naar 650.000, maar blijft de toename van mantelzorgers fors achter. Ook deze cijfers vragen volgens het RIVM om scherpe keuzes.
Bron: Pharmaceutisch Weekblad