Ready for take-off: ANWB-drones die ziekenhuizen bevoorraden

WORD LID

Bij het Lidmaatschap:

  • Bijniermagazine
  • Welkomstpakket
  • Forum
  • Lotgenoten contact dagen
  • Medisch congres

Voor maar € 37,50 per jaar

Publicatiedatum: 6 november 2024

De ANWB vliegt al jaren met de trauma- en ambulancehelikopters. Nu wil de bond ook gaan vliegen met medische drones. ANWB heeft het net in Oostenrijk en Zwitserland getest: op afstand vliegen met een drone terwijl de piloot in het Haagse hoofdkantoor zit. Maar voordat ziekenhuizen daadwerkelijk door de lucht bevoorraad kunnen worden met bijvoorbeeld medicijnen, moeten nog de nodige bureaucratische hindernissen worden genomen.

De ANWB is van plan om over zes jaar met veertig drones ziekenhuizen van onder meer medicijnen en bloedzakjes te voorzien. Voordat het zover is, moeten er onder meer bureaucratische hindernissen worden genomen. Niet alleen de ANWB kampt daarmee; andere bedrijven klagen dat onduidelijke regelgeving de bloei van een groeisector remt. Weggestopt in het Haagse hoofdkwartier van de ANWB vliegt piloot Kevin Woensdregt. Zijn toestel: een drone die duizend kilometer verderop scheert over heuvels ten noorden van Salzburg. Het is een testvlucht en een primeur voor de organisatie die grootse plannen heeft om zijn medische hulpvluchten, nu nog met acht helikopters, uit te breiden.

Als het aan de ANWB ligt vliegen er over zes jaar minstens veertig drones dagelijks kriskras over Nederland. Het is de bedoeling dat ze in eerste instantie bloedzakken of medicijnen vervoeren, van het ene naar het andere ziekenhuis. In een later stadium zou het bijvoorbeeld ook kunnen gaan om organen voor transplantaties.

Zover is het nog niet. Wie door het raam kijkt, ziet tien meter verderop het Haagse verkeer voorttuffen, terwijl Woensdregt binnen bezig is met de test om de drone veilig door het Oostenrijkse luchtruim te loodsen. Zittend achter drie computerschermen heeft hij eerst enkele checklists afgewerkt om daarna de drone te laten opstijgen.

Bron: Academie Nieuwe Zorg