Publicatiedatum: 9 september 2024
Je neemt een placebo – een soort fopmedicijn – en tóch voel je je beter. Het is geen verzinsel, maar een gevolg van dat onze hersenen altijd dingen leren. En daar kunnen we ons voordeel mee doen.
Ons brein is in staat om het effect van sommige medicijnen na te bootsen. Bij ernstige ziektes zoals kanker gaat dat zogenaamde placebo-effect het verschil niet maken, maar bijvoorbeeld bij psychologische fenomenen zoals pijn zien wetenschappers bijzondere resultaten. In je brein zit namelijk een soort verwachtingsmechanisme, zegt Andrea Evers, gezondheidspsycholoog aan de Universiteit Leiden: ,,Als je eerder goede ervaringen hebt gehad met een medicijn, verwacht het brein een positief resultaat als je dat medicijn opnieuw neemt, ook al is het een placebo.” In bepaalde situaties kan het lichaam daardoor zelf ook pijnstillende stofjes
of afweerstoffen aanmaken, zonder dat daarvoor werkzame stoffen uit een pilletje nodig zijn. Ons brein krijgt dan een soort Pavlov-reactie. In het beroemde hondenexperiment van de Russische fysioloog Ivan Pavlov klonk er een belletje als honden hun eten kregen. De dieren leerden dat het belletje bij het eten hoorde, en begonnen te kwijlen zodra ze dat geluid hoorden, zelfs als er geen eten in hun bak kwam.
Bron: Academie Nieuwe Zorg