Publicatiedatum: 19 januari 2024
Steeds meer mensen kunnen hun zorgkosten niet meer betalen en gaan daarom zelfs zorg mijden of uitstellen. Die signalen ontvangen Ieder(in), Patiëntenfederatie Nederland en MIND al langer uit hun achterban. De drie koepels trekken hierover aan de bel in een brief aan de Tweede Kamer, die volgende week praat over de begroting van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) voor 2024. Daarnaast dragen ze belangrijke verbeterpunten aan voor de positie van patiënten-, cliënten- en gehandicaptenorganisaties, zowel landelijk als regionaal.
De belangenbehartigers voor patiënten, cliënten en mensen met een beperking zien dat het vooral knelt bij mensen bij wie zorgkosten zich opstapelen. Naast de kosten uit verschillende zorgwetten hebben zij vaak nog extra kosten die niet worden vergoed, bijvoorbeeld voor hulpmiddelen en medicijnen. De Patiëntenfederatie, Ieder(in) en MIND pleiten al langer voor een duurzame aanpak om die stapeling te verminderen en om regelingen te versimpelen. Zodat de zorg en ondersteuning voor iedereen toegankelijk en betaalbaar blijft.
Stop de stapeling van zorgkosten
Het kabinet wil eerdere maatregelen terugdraaien die juist bedoeld waren om stapeling van zorgkosten te verminderen. Zo wil het kabinet een inkomensafhankelijke eigen bijdrage voor alle voorzieningen in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) invoeren. Dat vinden we voor veel Wmo-voorzieningen geen goed idee, zoals begeleiding, dagbesteding, respijtzorg en hulpmiddelen. Die voorzieningen moeten betaalbaar zijn voor mensen in een kwetsbare positie. We roepen de politiek op om de stapeling van zorgkosten concreet aan te pakken, door het verlagen van eigen bijdragen, het eigen risico en bijkomende kosten voor bijvoorbeeld hulpmiddelen.
Bron: Iederin