‘Over medicijnen’: Coronavaccins blijven ontzettend effectief

‘De bescherming van de coronavaccins neemt af.’ Ik las het laatst in verschillende kranten en op internet. De media schrijven het op basis van een aantal wetenschappelijke artikelen. Klopt de bewering? Op zich wel. Maar ik draai het liever om: de vaccins werken na een paar maanden nog steeds heel goed.

We houden de eventuele afname van de effectiviteit van de coronavaccins heel goed in de gaten. Wat we zien is dat de effectiviteit nog steeds hoog is. En belangrijker: alle coronavaccins beschermen ons heel goed tegen ernstige ziekte, overlijden of ziekenhuisopname. Dat heeft onderzoek van het RIVM ook bevestigd. Ook bij de nieuwere deltavariant. We blijven alle gegevens hierover goed bestuderen.

Want we houden de werkzaamheid goed in de gaten. Bij beoordelingen kijken we al naar alle beschikbare informatie: gegevens van de fabrikanten, maar ook wetenschappelijke onderzoeken. Verder is het is belangrijk om goed te kijken hoeveel antistoffen mensen in hun bloed hebben na vaccinatie en hoeveel mensen toch nog besmet raken. Om die redenen moeten fabrikanten proefpersonen uit studies nog twee jaar volgen. En de fabrikanten moeten die informatie met ons delen.

Bron: College ter Beoordeling van Geneesmiddelen