Publicatiedatum: 20 november 2024
Artsen hebben niet alleen de plicht om zorg te dragen voor de patiënt, maar ook voor de planeet waarop die patiënten leven. Om deze transitie naar een andere manier van het voorschrijven van medicijnen op grote schaal te realiseren, is krachtig Europees beleid dat farmaceuten dwingt om open te zijn over de milieu-impact van hun medicijnen, onmisbaar.
Eind vorige maand kwamen honderden zorgprofessionals samen op het Groene Zorg Festival om te bespreken hoe de sector kan verduurzamen. Een van de onderwerpen op de agenda was de impact van medicijngebruik op het milieu. De Nederlandse zorgsector is verantwoordelijk voor 6 tot 8 procent van de CO2-uitstoot in Nederland, en de grootste bijdrage, 41 procent, komt op het conto van geneesmiddelen en andere chemische producten. Jaarlijks bereikt ook minstens 190 ton medicijnresten het Nederlandse oppervlaktewater.
Milieubewust voorschrijven als nieuwe norm
Medicijnen voorschrijven is ingewikkeld. Voorschrijvers moeten liefst 54 afzonderlijke factoren afwegen, rond individuele behoeften, comedicatie, en andere ziektes van de patiënt. Hun focus ligt daarbij logischerwijs op het bieden van de beste en veiligste zorg voor individuele patiënten. In hoeverre de voorgeschreven medicatie in het nadeel is van de planeet, wegen zij nog niet of nauwelijks mee. Bij veel zorgprofessionals ontbreekt de kennis over hoe klimaatverandering, biodiversiteitsverlies en vervuiling onze gezondheid kunnen ondermijnen. Ook ontbreekt het (toekomstige) voorschrijvers, naast de bekende adviezen zoals voorkomen van onnodig medicatiegebruik, aan handvatten om milieu-impact gericht mee te nemen binnen hun therapiekeuzes.
Bron: Zorgvisie