Ongelofelijk maar waar: jaarlijks wordt er voor miljoenen aan medicijnen vernietigd

WORD LID

Bij het Lidmaatschap:

  • Bijniermagazine
  • Welkomstpakket
  • Forum
  • Lotgenoten contact dagen
  • Medisch congres

Voor maar € 37,50 per jaar

Publicatiedatum: 10 december 2022

Hoe kan het dat er jaarlijks voor miljoenen aan medicijnen in de prullenbak belanden? En kunnen we daar wat tegen doen? Spraakmakers-verslaggever Mariëlle Beers zoekt het uit.

Honderden miljoenen euros gaan in rook op

Clara Overes’ echtgenoot Jeroen leidt aan de ziekte van Parkinson en dat betekent een behoorlijke hoeveelheid medicijnen. Jeroen kreeg een nieuw medicijn, namelijk een apomorfine pen. Hij kreeg zulke zware bijwerkingen dat hij ermee moest stoppen. Toen Jeroen belde om te vragen waar hij de overgebleven – dichte – doos met apomorfine naar terug kon sturen, kreeg hij te horen: “Dat mag naar de apotheek, want die gaan het vernietigen”. “Bizar”, zegt Jeroen. “Wat dat gekost moet hebben. Allemaal naar de vuilnis, erg zonde.” “Dit kan kostenbesparender”, vindt Clara.

Dat is een van de onderzoeksthema’s waar Charlotte Bekker, onderzoeker van het Radboud UMC, mee bezig is. “De medicijnverspilling in Nederland is enorm. Er zit een heel groot prijskaartje aan. Voor heel Nederland gaat het over honderden miljoenen euros die we op jaarbasis verbranden.”

“Als de houdbaarheidsdatum niet verlopen is, is de kwaliteit nog goed, daarom willen we inzetten op heruitgifte van de geneesmiddelen”. zegt Bekker.

Bron: Radio 1