Onderzoek naar botontkalking door glucocorticoïden

WORD LID

Bij het Lidmaatschap:

  • Bijniermagazine
  • Welkomstpakket
  • Forum
  • Lotgenoten contact dagen
  • Medisch congres

Voor maar € 37,50 per jaar

Publicatiedatum: 21 november 2024

nternist-endocrinoloog Liesbeth Winter heeft een prestigieuze Vidibeurs gekregen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Winter doet onderzoek naar botontkalking door het gebruik van ontstekingsremmende (en als substitutie voor bijnierzieken: redactie) glucocorticoïden en naar het voorkómen ervan.

Glucocorticoïden zijn cruciaal voor de behandeling van ontstekingsziekten. Het nadeel van het gebruik van deze middelen als medicatie is dat ze botontkalking kunnen veroorzaken en daardoor breuken, wat verlies van onafhankelijkheid en van kwaliteit van leven kan betekenen.

Het natuurlijke glucorticoïde cortisol heeft een heel sterk dag-nachtritme. Winter toonde eerder aan dat dit hormonale ritme belangrijk is om onze botten gezond te houden. Wanneer glucocorticoïde medicijnen worden gebruikt, verdwijnt dit ritme. Ze onderzoekt in haar project of het mogelijk is om botontkalking te voorkomen door het ritme tijdens de behandeling met glucocorticoïde medicijnen te herstellen.

‘De resultaten van dit onderzoek kunnen een grote impact hebben op alle patiënten die afhankelijk zijn van deze medicijnen’, zegt Winter. Volgens haar wordt veelal onderschat hoe vervelend breuken op de lange termijn zijn. Wervelbreuken bijvoorbeeld leiden vaak tot onbehandelbare rugpijn, problemen met lopen en buik- en longklachten. ‘Door de botgezondheid tijdens het gebruik van glucocorticoïde medicijnen goed te houden, kunnen we breuken voorkomen. Daarmee zal de kwaliteit van leven behouden blijven. Aangezien er wereldwijd meer dan 200 miljoen mensen zijn die glucocorticoïde medicijnen gebruiken, gaat het om een hele grote groep mensen.’

Bron: Endocrinologie