De bestaande norm dat elke Nederlander in 45 minuten een spoedeisende hulppost van een ziekenhuis kan bereiken, is achterhaald. Dat stelt de NZa in een advies over de toekomst van de acute zorg. De NZa vindt zelfs dat die 45-minuten norm doelmatige zorg in de weg staat. Ambulances zijn toegerust voor directe, juiste behandeling van patiënten. Daarnaast rijden steeds meer ambulances naar een ziekenhuis dat gespecialiseerd is in bijvoorbeeld een herseninfarct of hartstilstand.
Om ervoor te zorgen dat goede acute zorg voor iedereen beschikbaar en betaalbaar blijft, moet de acute zorg anders worden georganiseerd. Dit staat in het advies Passende acute zorg van de NZa. De zorgvraag van de patiënt staat daarbij centraal; wie heeft welke acute zorg nodig en waar? En dus niet: is voor iedereen een spoedeisende hulpafdeling (SEH) bereikbaar binnen drie kwartier.
Goede zorgcoördinatie en betere informatie-uitwisseling tussen zorgaanbieders is essentieel, zodat de patiënt de juiste zorg op de juiste plek ontvangt, zo stelt de NZa. Als dat het geval is, ontkracht dit de uitspraak van David Baden, voorzitter van de Nederlandse vereniging van spoedeisende hulpartsen, in de Volkskrant dat het ‘juist doelmatig is als je in je eigen ziekenhuis terecht kunt, waar je behandelaren je medisch dossier al kennen.’ In het huidige digitale tijdperk moet het toch mogelijk zijn dat alle SEH’s over het medisch dossier van de patiënt beschikken.
Bron: Pharma magazine