Nieuwe regels van NZa: zorgcontracten eerder rond, 12 november wordt belangrijke datum

WORD LID

Bij het Lidmaatschap:

  • Bijniermagazine
  • Welkomstpakket
  • Forum
  • Lotgenoten contact dagen
  • Medisch congres

Voor maar € 37,50 per jaar

Publicatiedatum: 16 april 2024

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft per 1 april 2024 nieuwe regels gelanceerd, met het oog op 2025. En dat is goed nieuws voor de consument, want hiermee moet het kiezen van een zorgverzekeraar gemakkelijker worden. Waar draait het precies om?

Zorgcontracten vaak nog niet rond na overstapseizoen
‘Zorgcontractering 2024: zorgverzekeraars zijn nog lang niet klaar’, kopt het ANP op 28 december 2023, een paar dagen voor de jaarwisseling.Oud en nieuw is het uiterste moment waarop u een nieuwe zorgverzekering moet afsluiten. Maar het komt vaak voor dat zorgverzekeraars dan nog niet alle contracten met ziekenhuizen en andere zorgverleners rond hebben. Het kan dus gebeuren dat u een verzekering afsluit, zonder te weten welke zorg wel en niet (volledig) vergoed wordt.

Nieuwe regels in 2025, 12 november wordt belangrijke datum
Als het dichtstbijzijnde ziekenhuis bijvoorbeeld geen contract heeft met uw verzekeraar, dan kan een behandeling bij dat ziekenhuis u extra geld kosten, afhankelijk van welke polis u heeft. Maar vooral in de GGZ is dit een vaak voorkomend probleem, blijkt uit het bewuste ANP-bericht van 28 december 2023. Op dat moment, vlak voor de jaarwisseling dus, is slechts 39 procent van de contracten rond. Daar komt bij dat er al jarenlang wachtlijsten zijn, zoals we in een eerder artikel al beschrijven. Het afsluiten van een prijzige restitutiepolis is dus voor veel GGZ-patiënten noodzaak.

Bron: Academie Nieuwe Zorg