Publicatiedatum: 4 juli 2024
Er is geen verband tussen het regelmatig en langdurig slikken van multivitaminen en een verlaagd risico op vroegtijdig overlijden door welke oorzaak dan ook. Ook niet door specifieke ziekten als kanker, hartziekten of cerebrovasculaire aandoeningen. Gek genoeg bleek in de eerste jaren van de follow-up het sterfterisico juist 4 procent hoger onder multivitaminegebruikers dan onder niet-gebruikers.
Tot die slotsom komen Erikka Loftfield e.a., die gegevens analyseerden afkomstig van drie grote, geografisch diverse prospectieve onderzoeken waarbij in totaal bijna 400 duizend Amerikaanse volwassenen betrokken waren. Die werden allen meer dan twintig jaar gevolgd. De deelnemers waren over het algemeen gezond en hadden geen voorgeschiedenis van kanker of andere chronische ziekten. De onderzoeksresultaten staan in JAMA Network Open.
De onderzoekers hielden in hun onderzoek rekening met factoren zoals ras en etniciteit, opleiding en voeding. De grootte en de duur van de studie maken bovendien dat het minder waarschijnlijk is dat bepaalde vormen van bias aan de orde zijn, zoals het feit dat multivitaminegebruikers een gezondere leefstijl zouden hebben.
In een commentaar concluderen Neal Barnard e.a. dat er weinig gezondheidsredenen zijn om multivitaminesupplementen te slikken. Voor micronutriënten kun je het best maar gewoon gezond eten. Wel met een kanttekening: hoewel supplementen dus geen positieve invloed hebben op de levensverwachting, kunnen ze wel andere voordelen hebben. Zo wordt suppletie met bètacaroteen, vitamine C en E en zink in verband gebracht met het vertragen van de progressie van leeftijdsgebonden maculaire degeneratie. En bij oudere personen is multivitaminesuppletie geassocieerd met een verbeterd geheugen en een vertraagde cognitieve achteruitgang. Multivitaminen kunnen ook tekorten na bariatrische chirurgie helpen compenseren. En heel bekend: foliumzuursuppletie tijdens de zwangerschap voorkomt neurale buisdefecten bij zuigelingen.
Bron: Medisch Contact