Medicijnkosten in Nederland – Wie betaalt Wat?

WORD LID

Bij het Lidmaatschap:

  • Bijniermagazine
  • Welkomstpakket
  • Forum
  • Lotgenoten contact dagen
  • Medisch congres

Voor maar € 37,50 per jaar

Publicatiedatum: september 2024

Duizelt het jou ook regelmatig van alle afkortingen en onbekende termen, en zie je door de bomen het bos niet meer? Lees dan verder voor een uitleg hiervan. Aan het eind staat een verklarende lijst met afkortingen en begrippen en 2 QR-codes om snel naar de webpagina medicijnkosten.nl of naar de medicatie pagina op BijnierNet te gaan.

Als een nieuw geneesmiddel is ontwikkeld en toegelaten op de markt en bedoeld is voor extramuraal gebruik (direct aan de patiënt geleverd door de apotheek, op recept) volgt het proces van registratie in het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Deze registratie is een wettelijke procedure in 3 stappen. De 3e en laatste stap is het besluit van de minister van VWS na beoordeling en advies van het ZIN. Als het besluit positief is wordt het middel opgenomen in het GVS. Het kan ook zijn dat een middel onder voorwaarden wordt opgenomen, bijvoorbeeld dat slechts een deel van de hele groep patiënten voor vergoeding in aanmerking komt, of dat behandeling in een expertisecentrum dient plaats te vinden. Dit is een aparte lijst (2) binnen het GVS en wordt hier niet verder toegelicht.

Waarom is het GVS zo belangrijk?

De zorgverzekeraar betaalt alleen voor extramurale geneesmiddelen als ze zijn geregistreerd en opgenomen in het GVS. Het GVS bevat lijsten met geneesmiddelen die vergoed worden uit het basispakket. Op de eerste lijst (1A) staan ongeveer 400 groepen van geneesmiddelen die per groep dezelfde werkzame stof bevatten en onderling vervangbaar (generiek) zijn. Voor elk middel op deze lijst is de vergoedingslimiet aangegeven. Als de prijs hoger is dan deze limiet moet de patiënt het extra bedrag zelf betalen, dit is de eigen bijdrage. Je zorgverzekeraar vergoedt per groep minimaal één medicijn: het preferente middel, per zorgverzekeraar bepaald. De andere lijst (1B) bevat unieke geneesmiddelen waar geen alternatieven voor zijn. Deze middelen hebben geen vergoedingslimiet. Op de website Medicijnkosten.nl zijn de medicijnen uit het basispakket te vinden.

Bron: Bijniervereniging