Maak seksuele gezondheid bespreekbaar in de zorg

Ook als iemand een (chronische) ziekte heeft speelt seksuealiteit een rol in zijn of haar leven

Een ziekte, lichamelijke beperking of het ouder worden van het lichaam heeft invloed op veel vlakken. Zo heeft het ook effect op seksualiteit en seksuele gezondheid. Maar dit is vaak taboe en geen structureel gespreksonderwerp in de zorg. Om zorgprofessionals handvatten te bieden hebben Rutgers en Trimbos-instituut de richtlijn ‘Veranderende seksuele gezondheid’ ontwikkeld.

De nieuwe richtlijn ‘Veranderende seksuele gezondheid’ gaat over veranderende seksuele gezondheid bij ouderen en mensen met kanker, een chronische ziekte of lichamelijke beperking. Want ook als je een ziekte hebt of op leeftijd bent, speelt seksualiteit nog steeds een rol in je leven.

Seksualiteit is van alle leeftijden. Ook als iemand een (chronische) ziekte heeft speelt het een rol in zijn of haar leven. Dit maakt dat seksualiteit een belangrijk een onderdeel is van zorg. Er rust echter een taboe op seksualiteit in de zorg. Hierdoor weten zorgprofessionals vaak niet hoe ze met dit onderwerp om moeten gaan. Dit zorgt ervoor dat aandacht voor seksualiteit vaak niet structureel onderdeel is van de zorg.” – Nicole van Erp, senior wetenschappelijk medewerker Zorg & Participatie bij het Trimbos-instituut

Bron: Zorgkrant