Kamer in debat over beschikbaarheid geneesmiddelen

WORD LID

Bij het Lidmaatschap:

  • Bijniermagazine
  • Welkomstpakket
  • Forum
  • Lotgenoten contact dagen
  • Medisch congres

Voor maar € 37,50 per jaar

Publicatiedatum: 10 oktober 2024

De Tweede Kamer heeft bij de bespreking over de initiatiefnota ‘geneesmiddelen weer binnen handbereik’ gesproken over een aantal oplossingsrichtingen voor een betere beschikbaarheid. Er is voorgesteld om het preferentiebeleid aan te passen, onderzoek te gaan doen of de prijsstelling in Nederland van generieke geneesmiddelen ten opzichte van Duitsland en België invloed heeft op geneesmiddelentekorten, het verruimen van het magistraal bereiden en collegiaal doorleveren van geneesmiddelen.

Tekorten kennen vele oorzaken

Onderzoeksbureau Gupta Strategists presenteerde vrijdag 4 oktober in opdracht van Zorgverzekeraars Nederland een onderzoek naar de oorzaken van het tekort aan geneesmiddelen. De belangrijkste conclusie is dat tekorten vaak door combinaties van factoren ontstaan maar ook dat het huidige preferentiebeleid niet helpt om dit tekort snel op te lossen. Het beleid vormt vooral een probleem wanneer meerdere verzekeraars hetzelfde geneesmiddel als preferent aanwijzen, waardoor er bij een tekort vrijwel geen alternatief meer voorhanden is.

Om de beschikbaarheid te verbeteren heeft de KNMP meerdere keren oplossingsrichtingen aangegeven: modernisering van het preferentiebeleid (meerdere preferentiemiddelen aanwijzen), een ijzeren voorraad voor kritische geneesmiddelen en het dichter bij huis brengen van de productie.

De zorgverzekeraars zien naar aanleiding van dit onderzoek nu ook een rol voor zichzelf weggelegd en zijn bereid om: bij een dreigend tekort het preferentiebeleid los te laten, onderzoek te doen naar de onderkant van de markt, en een veiligheidsvoorraad van twee weken mee te financieren.

Bron: Academie Nieuwe Zorg