Jaarcijfers huisartsenspoedposten 2023: ouderen maken steeds minder vaak gebruik van de huisartsenspoedpost

WORD LID

Bij het Lidmaatschap:

  • Bijniermagazine
  • Welkomstpakket
  • Forum
  • Lotgenoten contact dagen
  • Medisch congres

Voor maar € 37,50 per jaar

Publicatiedatum: 2 april 2024

In 2023 maakte 15,6% van de Nederlanders ten minste één keer gebruik van de huisartsenspoedpost, dat is net iets lager dan vorig jaar. Dit is een van de bevindingen uit de jaar- en trendcijfers over de huisartsenspoedposten aangesloten bij Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn.

Na de COVID-19-pandemie nam het zorggebruik via de huisartsenspoedposten in 2021 en 2022 weer sterk toe. Met name baby’s, jonge kinderen (0-4 jaar) en jongeren (<18 jaar) hadden weer meer contact met de huisartsenspoedpost, terwijl het zorggebruik onder ouderen gelijk bleef en zelf iets afnam. In 2023 zien we dat deze dalende trend bij ouderen aanhoudt. Tegelijkertijd nam in 2023 ook het zorggebruik van baby’s en jonge kinderen af. Hierdoor is het totale zorggebruik via de huisartsenspoedposten lager dan voorgaande jaren.

Dalende trend in zorggebruik onder ouderen
Al enkele jaren zien we een dalende trend in het zorggebruik via de huisartsenspoedpost door ouderen van 85 jaar en ouder. Ook in 2023 hebben ouderen weer minder contact, hoewel het aantal ouderen dat contact had stabiel bleef. Dit betekent deze ouderen minder contacten hebben met de huisartsenspoedpost dan vorige jaren. Dit staat in contrast met de berichtgeving over de spoedeisende hulp, waar het aantal (niet-urgente) contacten met ouderen juist steeds verder toeneemt. Om de samenhang tussen enerzijds het toenemende zorggebruik op de SEH en anderzijds de afname op de huisartsenspoedpost te duiden is meer onderzoek noodzakelijk.

Bron: Academie Nieuwe Zorg