Publicatiedatum: 30 april 2024
In deze interviewserie komt elke twee weken een Young Professional uit de eerstelijnszorg aan het woord. Iemand met hart voor het werk, een frisse blik, passie voor de zorg en de wil om het beter te doen. Deze week: Maaike van Schaik (30), heeft meerdere chronische ziekten en is vrijwilliger bij Voices for Women.
an alle patiënten met onverklaarde klachten is vrouw. Tevens hebben vrouwen tweemaal zo vaak een depres-sie, en veel vaker angststoornissen, dan mannen. Van oudsher werden medische onderzoeken vaak alleen op mannen uitgevoerd, waarna de resultaten voor zowel mannen als vrouwen werden geïnterpreteerd. Het was lange tijd niet bekend dat dezelfde klachten zich anders kunnen uiten bij mannen- en vrouwenlichamen, en dat deze onderzoeksmethode dus wellicht niet optimaal was. Naast torenhoge kosten – waarover later meer – heeft het kennishiaat over vrouwspecifieke gezondheidszorg als gevolg dat bepaalde klachten bij vrouwen te laat of niet worden herkend. Ook worden lichamelijke klachten vaak foutief toegeschreven aan psychologische factoren. De stichting Voices for Women (VfW) zet zich in voor meer onderzoek onder vrouwen en betere vrouwenzorg. Maaike van Schaik (30), vrijwilliger bij VfW én jarenlang van het kastje naar de muur gestuurd met onverklaarbare klachten, vertelt ze.
Kennisgebrek
Enkele jaren geleden was het volop in het nieuws: de symptomen van een hartaanval doen zich bij vrouwen vaak heel anders voor dan bij mannen. Zo doet het bekendste symptoom, de verpletterende pijn op de borst, die kan uitstralen naar de linkerarm, zich vrijwel altijd voor wanneer een man een hartaanval heeft. Bij vrouwen zijn de symptomen subtieler, zoals ernstige vermoeidheid, kortademigheid en een zwaar gevoel in de borst. Door gebrek aan kennis over deze verschillen, én het feit dat overgangssymptomen makkelijk te verwarren zijn met tekenen van een hartaanval, zijn hart- en vaatziekten tegenwoordig doodsoorzaak nummer één bij vrouwen.
Bron: Young Professionals