Huisarts heeft cruciale rol in onze zorg, daar mogen geen concessies worden gedaan

WORD LID

Bij het Lidmaatschap:

  • Bijniermagazine
  • Welkomstpakket
  • Forum
  • Lotgenoten contact dagen
  • Medisch congres

Voor maar € 37,50 per jaar

Publicatiedatum: 5 september 2023

Het grote geld in de zorg rukt op. Grote, vaak buitenlandse investeringsfondsen nemen steeds vaker de praktijk over van huisartsen, tandartsen en fysiotherapeuten. Dat hoeft in theorie niet bezwaarlijk te zijn, maar in de praktijk blijkt het te schuren en soms tot onwenselijke situaties te leiden.

Bij de huisarts wordt de telefoon niet opgenomen, patiënten moeten lang wachten op een afspraak en soms is er geen vervanging geregeld voor een huisarts die met vakantie is. Dat kan vervelende gevolgen hebben voor mensen die snel medische hulp nodig hebben.

Zorgen over opkoop huisartsenpraktijken door investeringsfondsen
Bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd regent het klachten over commerciële huisartsenpraktijken, zo blijkt uit een reportage, zaterdag in deze krant. Zorgminister Kuipers heeft de Tweede Kamer weliswaar per brief laten weten niet voor een verbod te zijn op commercie in de zorg, maar wil de negatieve gevolgen ervan wel in kaart laten brengen. Hij stelt terecht dat overnames door partijen tegen wie een onderzoek loopt, moeten kunnen worden geblokkeerd door de Nederlandse Zorgautoriteit.

Bron: Academie Nieuwe Zorg