Publicatiedatum: 23 januari 2025
AMSTERDAM – Veel Nederlanders kijken er niet meer van op dat er tekorten zijn in de apotheek en dat ze soms een ander doosje meekrijgen dan ze gewend zijn. Experts hebben het al meermaals uitgelegd: het medicijntekort is een complex probleem met diverse oorzaken en oplossingen zijn niet makkelijk. Hoogleraar Marcel Bouvy: „De prijzen van veelgebruikte medicijnen zijn te laag.”
.
„De bloeddrukpillen van mevrouw zitten in een ander doosje en haar andere medicijn heeft ook een andere verpakking gekregen. Dus dat betekent opletten”, waarschuwt Brenda Dorenbos, apotheker bij Apotheek Beatrixplantsoen in Zandvoort. Aan het begin van een nieuw jaar is het extra druk in de gemiddelde apotheek. Veel mensen komen met vragen over hun medicatie. Een aantal grote zorgverzekeraars heeft voor veel middelen een andere vaste fabrikant aangewezen. „Door dit preferentiebeleid krijgen patiënten nu een ander merk medicatie en dat leidt tot verwarring”, vertelt Dorenbos.
Geen optimisme
Het preferentiebeleid zorgt ervoor dat verzekeraars een zo laag mogelijke prijs betalen voor generieke geneesmiddelen – de goedkope medicijnen waar geen patent meer op rust. Met dit beleid zijn sinds de invoering in 2008 miljarden aan zorgkosten bespaard. Maar inmiddels wordt het ook vaak genoemd als een van de oorzaken van de medicijntekorten. „Leveranciers gaan bij tekorten liever naar de landen om ons heen waar de prijzen hoger zijn”, zegt Bouvy, hoogleraar farmaceutische patiëntenzorg aan de Universiteit Utrecht.
Bron: Academie Nieuwe Zorg