Hoe revolutionair zijn Agema’s AI-ambities?

WORD LID

Bij het Lidmaatschap:

  • Bijniermagazine
  • Welkomstpakket
  • Forum
  • Lotgenoten contact dagen
  • Medisch congres

Voor maar € 37,50 per jaar

Publicatiedatum: 2 oktober 2024

Zorgminister Fleur Agema heeft ambitieuze plannen met kunstmatige intelligentie (AI). In het regeerakkoord worden de mogelijkheden van generatieve AI zelfs als ‘revolutionair’ omschreven. Het nieuwe kabinet investeert daarom 162 miljoen euro om deze technologische vooruitgang in de zorg te versnellen. Maar in welke mate kunnen deze ambities echt leiden tot structurele veranderingen in de zorg? En welke uitdagingen blijven bestaan ondanks de focus op AI-innovaties?

Is AI de oplossing voor het tekort aan zorgpersoneel?

In 2033 komt de zorgsector naar schatting zo’n 200.000 medewerkers tekort. Dat heeft te maken met de vergrijzing – maar ook dat er veel tijd van zorgprofessionals verloren gaat aan minder zinnig werk. Verpleegkundigen en verzorgenden zijn zo’n 30 tot 40 procent van hun werktijd kwijt aan administratie. Het kabinet hoopt dat Generatieve AI administratief werk uit handen neemt en dus het personeelstekort oplost.

“Het verlagen van de administratietijd is een verantwoordelijkheid van ons allemaal. Generatieve kunstmatige intelligentie kan ook hier een revolutie veroorzaken. Als we de administratietijd weten te halveren naar zo’n twintig procent van de werktijd, zijn we er voor de komende jaren al”, aldus Agema, doelend op het personeelstekort.

Generatieve kunstmatige intelligentie kan administratie sneller wegwerken, brieven en verslagen automatisch laten schrijven of gesprekken automatisch laten samenvatten. Wil de zorg aan de slag met AI, dan levert dat de komende jaren paradoxaal genoeg juist extra kosten op. Dat heeft verschillende oorzaken. Data moet soms zo ‘gekneed worden’ dat algoritmes er iets van begrijpen. Dat kneden houdt in dat gegevens met elkaar overeen moeten komen, zodat er analyses op losgelaten kunnen worden. Ook moet personeel opgeleid worden om met AI te leren werken. IT-systemen moeten veilig en volgens wetgeving functioneren. Kunstmatige intelligentie levert op korte termijn in elk geval geen kostenbesparing op, maar vergt een investering. De vraag is of dat in deze kabinetsperiode al terugverdiend wordt.

Bron: Academie Nieuwe Zorg