Publicatiedatum: 1 augustus 2024
Koek, gebak, chips: het zijn allemaal voorbeelden van ultrabewerkt voedsel waarvan bekend is dat het niet goed is voor ons. Maar wist je dat ook volkorenbrood uit de supermarkt en ontbijtgranen tot deze categorie behoren? Ultrabewerkt staat dikwijls gelijk aan ultraongezond maar klopt die vergelijking wel? Een voedingsdeskundige en een hoogleraar geven antwoord. ,,Een reep chocolade staat qua calorieën gelijk aan een stevige lunch, maar verzadigt niet.”
Een groot deel van het voedsel dat we binnenkrijgen, is bewerkt. Sommige producten zijn meer bewerkt dan andere, zoals koekjes en chips. Daarnaast zijn er producten die door de fabrikant zijn gedroogd, bevroren of gepasteuriseerd. Zelfs water is bewerkt; dat wordt eerst gefilterd voordat het uit de kraan komt. ,,En thuis bewerken we ook veel voedsel. We bakken, koken en pureren erop los. Dat zijn allemaal vormen van bewerking’’, legt Anne Lutgerink, woordvoerder van het Voedingscentrum, uit.
Bij ultrabewerkt voedsel uit de fabriek komt meer kijken. ,,We spreken van ultrabewerkt als je het thuis niet meer na kunt maken’’, zegt Lutgerink. Toch is het lastig een harde grens te trekken tussen bewerkt en ultrabewerkt voedsel. Lutgerink verwijst naar de Nova-classificatie (zie kader onderin). Die deelt voedingsmiddelen in vier categorieën in: onbewerkt of minimaal bewerkt, bewerkte ingrediënten, bewerkte voedingsmiddelen en sterk- of ultrabewerkte voedingsmiddelen.
Bron: Academie Nieuwe Zorg