Het gaat weer over corona en vaccinatie; hoe zit dat?

WORD LID

Bij het Lidmaatschap:

  • Bijniermagazine
  • Welkomstpakket
  • Forum
  • Lotgenoten contact dagen
  • Medisch congres

Voor maar € 37,50 per jaar

Publicatiedatum: 29 augustus 2023

Corona
Ineens hebben we het weer over corona. Er komt een najaarsprikronde voor ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid. Dit is wat er tot nu toe bekend is over de vaccins en het coronagolfje dat komt.

Eric Reijnen Rutten
Welke coronavarianten gaan er nu rond?
EG.5.1. is momenteel de mutatie van de omikronvariant van corona die het meest voorkomt. De ziekteverschijnselen zijn niet heel anders dan bij de vorige mutaties: koorts, verkoudheid, moeheid en hoofd- en spierpijn komen veel voor, verschijnselen die vergelijkbaar zijn met die van griep.

Maar deze mutatie, die ook ‘Eris’ wordt genoemd, heeft al weer een opvolger die sterk in opmars is: BA.2.86. BA.2.86, die al is gezien in Israël, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en de VS, wordt door de Wereldhandelsorganisatie in de gaten gehouden. Deze zou qua structuur radicaal anders zijn en de grote vraag is hoe goed de opgebouwde immuniteit en de vaccins er tegen zijn bestand.

Welk vaccin wordt er gebruikt?
Een mRNA-vaccin dat is aangepast aan de huidige subvariant ‘Eris’, die volgens bijvoorbeeld fabrikant Pfizer waarschijnlijk ook effectief is tegen die subvariant: het is getest op muizen.

Bron: Academie Nieuwe Zorg