Grote verzekeraars beperken vrije artsenkeuze door het schrappen van de restitutiepolis

WORD LID

Bij het Lidmaatschap:

  • Bijniermagazine
  • Welkomstpakket
  • Forum
  • Lotgenoten contact dagen
  • Medisch congres

Voor maar € 37,50 per jaar

Publicatiedatum: 9 november 2023

Het einde van de restitutiepolis, een belangrijke pijler onder de vrije artsenkeuze, is in zicht. Drie grote zorgverzekeraars (Zilveren Kruis, CZ en Stad Holland) bieden deze polis in 2024 niet meer aan.

Bij een restitutiepolis krijgt een verzekerde altijd alle zorg bij alle zorgaanbieders volledig vergoed, of deze nu wel of geen contract met de verzekeraar heeft. Maar de verzekeraars zetten in 2024 het mes in de maximumvergoeding voor de wijkverpleging en de ggz; verzekerden zullen een deel van de kosten bij niet-gecontracteerde zorgaanbieders voortaan zelf moeten betalen.

Van de grote verzekeraars heeft daarmee alleen Menzis in 2024 nog een restitutiepolis in de portefeuille, VGZ stopte er vorig jaar al mee. Kleine verzekeraar ASR laat pas zondag weten of zijn restitutiepolis ook volgend jaar nog bestaat, Aevitae had er vorig jaar twee, dat wordt er in 2024 één. Daarmee blijven er volgend jaar maximaal drie restitutiepolissen over, tegenover elf in 2022.

‘Geen goede ontwikkeling’, vindt de Patiëntenfederatie. Veel patiënten kiezen voor een restitutiepolis omdat ze zelf de controle willen houden door welke zorgverlener ze worden behandeld, stelt de organisatie, ‘bijvoorbeeld bij een zeldzame aandoening of een bijzondere persoonlijke situatie’.

Bron: Academie Nieuwe Zorg