Focus op budget ten koste van gezondheidswinst?

WORD LID

Bij het Lidmaatschap:

  • Bijniermagazine
  • Welkomstpakket
  • Forum
  • Lotgenoten contact dagen
  • Medisch congres

Voor maar € 37,50 per jaar

Publicatiedatum: 23 oktober 2024

In het laveren tussen de toenemende zorgvraag en de krapte op de arbeidsmarkt is betaalbare zorg de facto verworden tot een doel op zich – in plaats van de gezondheidswinst onder de streep. Dat draagt niet bij aan het langetermijn missiegedreven innovatiebeleid in de zorg.

De ambitie

In 2040 zou de gemiddelde levensverwachting van Nederlanders met vijf jaar moeten zijn toegenomen. Tegelijkertijd moet de zorgongelijkheid met dertig procent zijn afgenomen. Dat is althans de ambitie van de overheid, opgetekend in het missiegedreven innovatiebeleid.

Medische innovatie als pijler onder ambitie

Het inzetten op medische innovatie is een belangrijke sleutel om die ambitie te verwezenlijken. Innovatieve medicijnen en vaccins, medische technologie, digitalisering, robotisering en kunstmatige intelligentie… Ze dragen bij aan doorbraken in diagnostiek en behandelmogelijkheden voor verschillende ziekten en aandoeningen. En ze kunnen behandelingen efficiënter en effectiever maken. Met onder de streep betere uitkomsten. Niet alleen voor de patiënt, maar ook voor het zorgsysteem en de maatschappij. Medische innovatie is daarmee een belangrijke pijler onder de ambitie van de overheid. Of eigenlijk moet ik zeggen: dat zou zij moeten zijn. Want hoewel de medische wetenschap en technologie zich snel ontwikkelen, blijven de implementatie en het uitnutten ervan achter. De mindset ‘stilstand is achteruitgang’ ontbreekt. En daarmee ook de drang om te innoveren en daarin te investeren.

Bron: Skipr