Dit is waarom vrouwen meer risicolopen bij het gebruik van medicijnen

WORD LID

Bij het Lidmaatschap:

  • Bijniermagazine
  • Welkomstpakket
  • Forum
  • Lotgenoten contact dagen
  • Medisch congres

Voor maar € 37,50 per jaar

Publicatiedatum: 2 juli 2024

Voordat een medicijn beschikbaar is, wordt het uitgebreid getest. Alleen zijn vaak voornamelijk gezonde (witte) mannen de proefpersonen. En dat terwijl vrouwen vaker medicijnen slikken en meer last hebben van bijwerkingen. Hoe zit dit?

Jarenlang was er een ‘bikinivisie’: er werd gedacht dat het mannen- en vrouwenlichaam exact hetzelfde was op de lichaamsdelen onder de bikini na. Inmiddels zijn wetenschappers hier van op terug gekomen.

Medijnen testen


Wanneer een medicijn voor het eerst wordt getest, gebeurt dit vaak bij een kleine groep gezonde jonge mannen. Er wordt dan gekeken naar hoe het medicijn reageert in het lichaam. Als dit veilig genoeg is, worden er verdere testen uitgevoerd en uiteindelijk wordt er op basis hiervan bepaalt welke doseringen en bijwerkingen er in de bijsluiter komen.

Aandacht voor het vrouwenlichaam


Ondanks dat medicijnen steeds vaker op mannen en vrouwen worden getest, wordt het behandeleffect vrijwel nooit apart per geslacht beschreven. Er is dus nog steeds niet genoeg aandacht voor het vrouwenlichaam dat anders kan reageren op medicijnen.

Bron: Academie Nieuwe Zorg