Steeds minder huisartsen en ondersteunend personeel bij een steeds hogere zorgvraag: dat is in essentie de uitdaging waar de provincie Friesland voor staat. Hoe pak je dat effectief aan? Dokterszorg Friesland bewandelt meerdere sporen, waarbij een belangrijke rol is weggelegd voor hybride huisartsenzorg. Innovatie wordt volop omarmd, maar wel met menselijke maat. Wat levert dat eigenlijk op? We vroegen het aan Martijn van der Werff, bestuurder bij Dokterszorg Friesland.
Dokterszorg Friesland is een regionale huisartsenorganisatie die al ruim 22 jaar de huisartsenzorg in Friesland coördineert. Wat begon met Dokterswacht Friesland als vangnet voor ANW-diensten (avond, nacht en weekendzorg) is uitgegroeid tot een multidisciplinaire organisatie. Van der Werff: “Dokterszorg vertegenwoordigt 650.000 patiënten, 280 praktijkhouders en meer dan 500 huisartsen. Jaarlijks verwerkt Dokterswacht nu 150.000 telefoontjes van patiënten. Saillant detail: maar liefst 40% daarvan resulteert in een zelfzorgadvies, zonder fysiek consult bij de dokter. Onnodig te zeggen dat al dat telefoonverkeer een enorme druk legt op de dienstverlening.”
De Friese paradox
Friesland kampt met een mix aan uitdagingen. De bevolking vergrijst en heeft een relatief lage sociaaleconomische status. Dat brengt allerlei gezondheidsproblemen met zich mee, hoewel de Friezen dit zelf niet zo zien. “Dit wordt ook wel de ‘Friese paradox’ genoemd: velen lijden onder leefstijlproblemen, maar voelen zich toch prima”, aldus Van der Werff. “Dat komt grotendeels door een bijzonder fenomeen: mienskip, de Friese term voor gemeenschapszin. Mensen hebben oog voor de ander en helpen elkaar, waardoor minder professionele zorg nodig is. Dit heeft een dempend effect op de zorgbelasting, maar desondanks stijgt de totale zorgvraag. Sterker nog: momenteel is er al een tekort van honderd huisartsen en dat zal naar verwachting binnen enkele jaren verdubbelen.”
Bron: Academie Nieuwe Zorg