Publicatiedatum: 30 april 2024
Niet de patiënt, maar de geldbuidel van bedrijven staat bij medicijnontwikkeling op de eerste plek. De overheid investeert publiek geld in geneesmiddelenonderzoek, zonder garantie dat patiënten toegang krijgen tot het eindproduct. Dat moet en kan anders, stellen Mariëlle Bemelmans en Kai Figueras de Vries.
Recente mediaberichtgeving over de vergaarde rijkdom van ex-minister Plasterk laat zien hoe winstbejag hoogtij viert bij de ontwikkeling van medicijnen. Het bedrijf van Plasterk kreeg een patent op een methode om gepersonaliseerde kankervaccins te ontwikkelen, die was uitgevonden dankzij onderzoek van het Amsterdam UMC. Het bedrijf kreeg ook Nederlandse en Europese overheidssubsidie om de methode toe te passen. Toen een groep longkankerpatiënten de behandeling zou krijgen, werd het bedrijf verkocht en ging de test niet door. Plasterk en zijn zakenpartners maakten tientallen miljoenen winst met de verkoop.
Kwestie van leven en dood
Het is illustratief voor het systeem van medicijnontwikkeling: niet de patiënt, maar de geldbuidel van bedrijven staat op de eerste plek. Door dankbaar gebruik te maken van met publiek geld ontwikkelde kennis, is de farmaceutische sector een van de meest winstgevende industrieën geworden. En dan te bedenken dat medicijnen geen luxeproduct zijn, maar een kwestie van leven en dood.
Bron: Zorgvisie